Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Krönika

När historien ska skrivas om

Huruvida Sveriges världsunika hantering av pandemin är en framgång eller ett fiasko får historien och kommande kommissioner avgöra. Men det är oroande när de som ansvarar för den nu oblygt försöker revidera beskrivningen av vad som hänt och varför.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Jörgen Huitfeldt | 24 januari 2021
Jörgen Huitfeldt är chefredaktör på Kvartal.
Profil Inlästa texterLästid 9 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Jag tillbringade förra söndagskvällen i sällskap med Agenda och statsepidemiologen Anders Tegnell, den som mer än någon annan har kommit att personifiera det svenska vägvalet i pandemin. Jag tittade inte på direktsändningen utan lyssnade i efterhand i sovrummets mörker och tystnad. Inget ljus och inga ljud störde min koncentration. Ändå blev jag alltmer…ja, störd ju mer jag hörde. Lite som när man betraktar en optisk synvilla, exempelvis en figur som är tredimensionell men som samtidigt inte är det.

Det som statsepidemiologen sa lät visserligen trovärdigt och levererades med det sedvanliga självförtroendet hos en vetenskapsman. Det där lite överseende tonfallet hos den som är medveten om att samtalspartnern egentligen saknar de nödvändiga förkunskaperna för att till fullo förstå.

Läs mer Visa mindre