Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Replik

Helena du Rées: Min tweet blev kidnappad av Hanif Bali

Av Helena du Rées | 2 mars 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Helena du Rées, kriminolog och doktor i juridik, ger här en replik på Jörgen Huitfeldts krönika Avgrundspessimism och tokoptimism – en kålsuparteori 

Jag har fått äran att få en av mina tweets publicerad i Kvartal.I samband med att jag läste en insiktsfull bloggpost av Ann Heberlein: ”Att kidnappas av rasister” 2 hittade jag lite längre ned i flödet en länk till Kvartal och en artikel av Jörgen Huitfeldt där han publicerar och diskuterar ett av mina inlägg på Twitter. Eftersom Huitfeldt har tolkat tanke och intention med min tweet utöver vad som faktiskt står i denna, eller framgår av det sammanhang som jag själv placerade den i, ber jag ödmjukast om att få replikera med en redogörelse för mina verkliga intentioner med tweeten i fråga.

Som de flesta förmodligen har lagt märke till har rån av unga män i grupp med förnedringsinslag (utöver att bli rånad, som är förnedrande i sig) diskuterats den senaste tiden. Detta att pojkar/m

än i grupp förnedrar förekommer även i andra sammanhang. Vid en middag fick jag berättat för mig om två olika svensexor som hade givit den blivande brudgummen en eftersmak av att ha blivit förnedrad. I det ena fallet hade objektet i fråga i gravt berusat tillstånd bl a vallats runt på en gayklubb iförd sexuellt utmanande klädsel av ett snitt som han aldrig skulle använda frivilligt i nyktert tillstånd. Han blev handfängslad med en främmande man på klubben som inte var involverad i svensexan och inte alls tyckte att upptåget var lustigt. I det andra fallet hade objektet blivit kvarlämnad naken utan kläder utomhus och långt hemifrån. Jag började fundera kring vad som får även vanligtvis konforma män, i grupp, att ibland utsätta en vän för förnedrande inslag. Jag började söka efter om det fanns något skrivet om detta, men fann inte mycket.3 Då ställer jag följande fråga på twitter:

Apropå förnedring: Någon som har funderingar kring eller skrivit om den svenska (?) sedvänjan svensexa; att vuxna män i grupp på olika sätt förnedrar sin bästa vän när denne ska gifta sig?

Jag får några seriösa svar, men sedan citerar riksdagsledamoten Hanif Bali min tweet med följande tillägg:

Älskar den delen av svensexan där bestman pissar brudgummen i munnen efter att ha rånat honom.

Nu är det slut på seriösa svar (kan tillägga att Hanif Bali har 135 000 följare på Twitter och jag har inte ens 5000). Jag blir anklagad för att relativisera rån, att jag jämför och drar en parallell mellan rån med förnedringsinslag och svensexor, och många har aldrig hört talas om någon svensexa där det förekommit förnedringsinslag. Min fråga, där jag sökte referenser till en specifik företeelse, blev med Hanif Balis tillägg ett inlägg i diskussionen om ungdomsrån.

Nu är det jag som känner att min tweet blev kidnappad av Hanif Bali i syfte att göra en poäng som inte var min. Jag hade önskat att Jörgen Huitfeldt hade kollat med mig innan han skrev sin krönika. Nu blir den ju bara ännu ett bidrag i den polarisering som han vill motverka.

Se noter Visa mindre

Noter

1, https://kvartal.se/artiklar/den-farliga-pessimismen-och-den-reflexmassiga-optimismen/

2, https://annheberlein.com/2020/03/01/att-kidnappas-av-rasister/

3, https://www.researchgate.net/publication/309627534_The_Last_Night_of_Freedom_Consumerism_Deviance_and_the_Stag_Party

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.