Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Politik |

Liberalernas väljare underkänner regeringens arbete

Nyamko Sabuni har problem. FOTO: Malin Hoelstad/SvD/TT

Liberalerna har aldrig haft så låga opinionssiffror som i början av 2021. Uppenbarligen tar partiet stryk av att vara en del av januariöverenskommelsen. Och förtroendet för Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är både svagt och sjunkande. Denna analys är ett samarbete mellan opinionsinstitutet Demoskop och Kvartal, där vi varje månad rapporterar om stämningsläget i Sverige – Opinionen just nu.

Av Henrik Höjer | 15 februari 2021
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 5 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Vi börjar med den allmänna temperaturen i landet. Pessimismen har i fler år präglat Sverige – långt fler menar att landet utvecklas åt fel håll än åt rätt håll – även om vi kanske ser en liten vändning de senaste veckorna. Kvinnor (som ofta lutar åt vänster), och i något större utsträckning sympatiserar med regeringen, är något mer optimistiska än männen. Under optimismens dagar i början av 2010-talet, då vi hade en borgerlig regering, var männen (som ofta lutar mer åt höger) mer optimistiska av samma skäl; de sympatiserade mer med den dåvarande regeringens politik.

Det är också tydligt att de som sympatiserar med oppositonspartierna är pessimistiska, och att januaripartiernas anhängare ser mer ljust på utvecklingen i Sverige.

Kanske kan den något mer optimistiska synen på Sveriges utveckling den senaste tiden kopplas till de allt mer positiva bedömningarna av såväl den privata ekonomin som landets?

Läs mer Visa mindre