Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter |

Kvartal avslöjar: Säpos okända operation när Palme mördades

Mordet på Olof Palme. Bilder tagna vid mordplatsen på Sveavägen direkt efter mordet. Foto: Janne Schmidt / TT

Säpo hade en aktiv underrättelseoperation i centrala Stockholm natten då Olof Palme mördades. Det framgår av hittills okända dokument ur Palmeutredningen som Kvartal har tagit del av – där det också finns uppgifter om att sovjetisk underrättelsetjänst kan ha bedrivit en operation nära mordplatsen.

– Det som tidigare har påståtts av Palmeutredningen spricker nu i viktiga avseenden, säger journalisten Gunnar Wall, som skrivit flera böcker om Palmemordet.

Av Kvartals  redaktion | 29 oktober 2021
ProfilLästid 2 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Efter mordet på statsminister Olof Palme inkom ett stort antal vittnesuppgifter till Palmeutredningen om att personer rört sig i centrala Stockholm med walkie-talkier under mordnatten. Palmeutredarna har under åren avfärdat dessa uppgifter, men en hittills okänd promemoria visar nu att Säpo hade en aktiv underrättelseoperation i innerstaden samtidigt som mordet skedde – och att agenterna i sin tur kan ha varit övervakade av andra underrättelsegrupper.

Det framgår i en längre artikel som forskaren Jan Almäng skriver i Kvartal.

Säpos operation, som enligt promemorian hade namnet ”Cosi fan tutte” efter Mozarts berömda opera, ska ha utgått från säkerhetspolisen Tore Forsbergs hem i Enskede. Vid tiden för mordet var Forsberg chef för den så kallade ”ryssroteln”, Säpos avdelning för att bekämpa sovjetiskt spioneri. Efter några timmars planering i Enskede under kvällen ska Forsberg och två andra Säpomedarbetare ha åkt in till Stockholms innerstad för att genomföra operationen.

Promemorian skrevs av Forsberg och är datera

Läs mer Visa mindre