Efter mordet på statsminister Olof Palme inkom ett stort antal vittnesuppgifter till Palmeutredningen om att personer rört sig i centrala Stockholm med walkie-talkier under mordnatten. Palmeutredarna har under åren avfärdat dessa uppgifter, men en hittills okänd promemoria visar nu att Säpo hade en aktiv underrättelseoperation i innerstaden samtidigt som mordet skedde – och att agenterna i sin tur kan ha varit övervakade av andra underrättelsegrupper.
Det framgår i en längre artikel som forskaren Jan Almäng skriver i Kvartal.
Säpos operation, som enligt promemorian hade namnet ”Cosi fan tutte” efter Mozarts berömda opera, ska ha utgått från säkerhetspolisen Tore Forsbergs hem i Enskede.
Vid tiden för mordet var Forsberg chef för den så kallade ”ryssroteln”, Säpos avdelning för att bekämpa sovjetiskt spioneri. Efter några timmars planering i Enskede under kvällen ska Forsberg och två andra Säpomedarbetare ha åkt in till Stockholms innerstad för att genomföra operationen.
Promemorian skrevs av Forsberg och är daterad två år efter mordet. Så sent som 2018 hördes en av medarbetarna som hade varit med under kvällen, Rose S, av Palmegruppen. Hon bekräftade då uppgifterna i Forsbergs promemoria och sa att hon själv inte visste vad operationen gick ut på, men att den skulle genomföras på nattklubben Embassy vid Humlegården. Hon säger att hon var förklädd och att hon instruerades att lära känna omgivningarna inne på Embassy, men att hon och Forsberg nåddes av nyheten om statsministermordet innan de hann utföra operationen.
Rose S säger också till Palmeutredarna att hon tror att hon och Forsberg övervakades av ”en spangrupp från Säpo och säkerligen även en från motståndarsidan”, vilket står skrivet i Palmeutredningens protokoll. Detta skulle kunna innebära att det även pågick en sovjetisk underrättelseoperation i Stockholm under mordnatten. Rose S säger i förhöret att hon och Forsberg inte använde sig av walkie-talkier utan av personsökare, men att hon inte vet på vilket sätt de andra spaningsgrupperna kommunicerade.
Journalisten Gunnar Wall, som bevakat Palmemordet och utredningen sedan 1986, kallar Kvartals uppgifter för ”väldigt anmärkningsvärda”.
– Den här informationen tyder väldigt klart på att det förekom operationer under mordkvällen med radiokommunikationsutrustning, och att det bör ha varit känt i utredningen tidigt. Detta strider mot vad olika ansvariga utredare gått ut med under åren, då de avvisat vittnesmål som inbillningar, säger Gunnar Wall.
– Ett skikt av sanning som vi inte har vetat något säkert om tidigare framträder nu på ett väldigt övertygande sätt.
Wall menar att Tore Forsberg och de andra andra inblandade Säpomedarbetarna kan ha haft information som kunde ha hjälpt till att lösa mordet om man hade fört in dem i utredningen i ett tidigare skede.
– Det vet vi ju inte, men det borde ha undersökts. Eftersom de befann sig på stan för att spana kan de ha sett saker som kan ha haft direkt koppling till mordet, säger Gunnar Wall.
Han understryker också att de nya vittnesmålen inte nödvändigtvis behöver ge en korrekt bild av vad som verkligen hände på mordnatten:
– Det här behöver ju inte vara den definitiva sanningen, uppgifterna kan vara överslätande eller vilseledande i ett eller annat avseende.