Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Qanons rötter är hatet mot Frimurarna

Demonstranter eldas på av Alex Jones under valprotesterna utanför kongressen den 6 januari 2021. Foto: zz/STRF/TT.

Det finns en konspirationsteoretisk tradition som går som en röd tråd genom den amerikanska historien. Qanon är måhända ett särskilt hysteriskt exempel, men likväl en parodisk upprepning av det antielitistiska budskap som Frimurarnas motståndare framförde på 1800-talet.

Av Tommy  Gunnarsson | 26 mars 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd KvartalLästid 10 minSkärmläsarvänlig
I korthet

I januari i år när den amerikanska kongressen stormades av anhängare till Trump blev den högerextrema kulten QAnon, Q, känd för en större allmänhet.

USA är ett samhälle med en mångfald av konspirationsteorier och alla dessa kommer inte från grupper på högerkanten. Traditionen som Q företräder ingår dock i en lång historisk kedja av konspirationsteoretiskt tänkande inom den amerikanska högern.

Att 20 av Amerikas presidenter varit medlemmar i slutna sällskap såsom Frimurarna och Odd Fellows ger en fingervisning om varför konspirationsteorier om makten sammansluten med hemliga sällskap varit så populära i landet.

Flertalet av den revolutionära erans presidenter var hängivna frimurare. Något som deras motståndare spred konspirationsteorier om.

1828 bildades Anti-Masonic Party. Sympatisörerna hade fastnat för konspirationsteorier om Frimurarna som en anti-kristen rörelse. Partiet vann också bland arbetare som vurmade för det anti-elitistiska budskapet. Visst känns detta igen bland sympatisörer till dagens kult kring Q?

Numera är Alex Jones ett namn som dyker upp när konspirationsteorier nämns. Han är en inspiratorisk föregångare till Q och var med och spred konspirationsteorin om Pizzagate i presidentvalskampanjen 2016.

USA  har som ingen annanstans visat sig vara en fruktbar kulturell, politisk och religiös grogrund för den här typen av konspirationsteorier.

I januari i år när den amerikanska kongressen stormades av anhängare till Trump blev den högerextrema kulten Qanon, även kallad Q, känd för en större allmänhet. Upprinnelsen till Q finner vi dock redan i oktober 2017 när någon, med användarnamnet Q Clearance Patriot internetforumet 4chan i tråden Calm Before the Storm, började posta mer eller mindre kryptiska meddelanden av konspirationsteoretisk natur.

I dessa meddelanden hävdade Q Clearance Patriot bland annat att han/hon var säkerhetsklassad av högsta rang, därav Q Clearance, vilket står för godkännande att få tillgång till topphemligt material genom USA:s energiministerium, och att han/hon var utsänd att informera allmänheten om att Donald Trump för ett hemligt krig mot en lika hemlig regering som styr USA genom en deep state. Övriga användare i tråden har sedan starten försökt tolka hans meddelanden och sedan spritt dessa vidare likt digitala löpeldar i otaliga andra sociala medier.

Samtliga inom denna elit, hoppas Q-anhängarna, ska genom Trumps hemliga krig föras inför skranket och avrättas.

Den gängse tolkningen bland Q-anhängarna är att det hemliga krig som Trump bedriver riktar sig mot en i hemlighet satansdyrkande pedofil elit, som i USA styr den storpolitiska och mediala världen. I denna elit ingår bland andra demokratiska politiker som Hillary Clinton och Barack Obama, men även liberala kulturpersonligheter som Tom Hanks. Samtliga inom denna elit, hoppas Q-anhängarna, ska genom Trumps hemliga krig föras inför skranket och avrättas.

Läs mer Visa mindre