[email-form language="sv" id=529]

Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Så tog unga, arga män makten på nätet

Förr gick arga unga män mot slottet med högafflar, idag är tangentbordet vapnet, skriver Jonathan Lundberg. Foto: Annette Riedl/TT

Unga män på landsbygden har skrämt makten i alla tider. Förr i tiden gick de mot slottet med högafflar, idag är tangentbordet vapnet. Journalisten Jonathan Lundberg möter näthögern och drar en linje från 90-talets Japan till Hanif Bali.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Jonathan Lundberg | 15 juni 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 13 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Berättelsen om näthögern börjar i Japan 1996 på forumet Ayashii World. Det är ett forum för teknikälskande unga män som samtalade om tv-spel och pornografi.

1999 grundas 2chan som lockar även ”normies”. 2003 kommer kopian 4chan i USA. Användarna vill avslöja hyckleri. För dem är de anonyma forumen en ful men ärlig värld.

Ekonomiska kriser ger bränsle åt näthögern. Efter valet i USA 2008 samlas en näthöger som vill slå sönder samhället och bygga något nytt. Donald Trump symboliserar en bättre värld. Han kanske uttrycker sig fult, men är rak.

I Sverige har SD och delar av KD samt M anslutit sig till den politiska näthögern. De anklagar traditionella medier för att mörka problem kopplade till exempelvis invandring.

Flashback är en svensk lightversion av 4chan. Ett klick bort finns humorsidor för högermän, i stil med Existenz och Mjölbypartiet.

Inför valet 2022 kan den svenska näthögern bli en avgörande maktfaktor, åtminstone vad gäller det politiska spelet i sociala medier.

Under våren 2020 har SD:s inlägg på Facebook varit lika populära som de andra sju partiernas inlägg tillsammans. På Twitter är Moderaternas riksdagsman och nättroll1 Hanif Bali kung. På Instagram är humorsidorna Existenz och Mjölbypartiet tunga spelare, populära bland unga högermän. Detta är inte unikt för Sverige, tvärtom.

Näthögern och åsiktskorridorer

I stora delar av det som brukar kallas Västvärlden blomstrar en politisk, humorburen nätrörelse som kan kallas för “näthögern”. Näthögern är en bred, oftast konservativ och nationalistisk rörelse som samlas kring några saker som den ogillar: vänstern, liberaler, traditionella medier, mångkultur, feminism, politisk korrekthet. Gemensamt för näthögern är att makthavare anklagas för att ha skapat en åsiktskorridor, till fördel för vänstern och liberaler, som denna högergruppering använder internet för att tackla.

Läs mer Visa mindre