Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

.

Den svenska modellen

En podd om journalistik med chefredaktörerna Jörgen Huitfeldt på Kvartal och Jonas Nordling på Dagens Arena.

Den svenska modellen

En podd om journalistik med chefredaktörerna Jörgen Huitfeldt på Kvartal och Jonas Nordling på Dagens Arena.

I Vetenskapsradions inslag om den dolda FoHM-kritiska facebookgruppen "Mewas" anonymiserades deltagarna. En konsekvens när journalister anonymiserar personer är att de lätt framstår som mer klandervärda än de annars hade gjort. Så om journalisternas eviga kärlek till siffrorna. Vad beror den på? Och är den genomsnittlige reportern tillräckligt bra på siffror för att förstå vad de faktiskt säger?

Fler avsnitt

Den nystartade tidningen Bulletin hamnade i blåsväder efter att ha plagierat ett antal nyhetstexter. Vi påminner om några av historiens klassiska plagiat och ställer frågan var gränsen går mellan det och en vanlig rewrite? Och många medier lobbar nu för att få statligt stöd. Men är det så bra?
Filterbubblorna – ett ensidigt nätumgänge med likasinnade – har ofta använts som förklaring till polariseringen. Men existerar de ens? Och publikens beteende ändras snabbare än mediernas betalningsmodeller. Varför slår inte Spotifymodellen igenom i branschen?
När Jörgen Huitfeldt och Jonas Nordling är tillbaka med "Den svenska modellen" är det med ny signatur och två aktuella ämnen: Är kritiken mot SVT:s bevakning av Donald Trump befogad? Och hur hanterar man som utgivare påtryckningar från andra länders ambassader som vill påverka hur deras land beskrivs i svenska medier?
Den svenska modellen bjöds in till journalistutbildningen vid Stockholms universitet för att livepodda och svara på frågor. I denna andra del ställer studenterna sina frågor direkt till Jörgen och Jonas: "Vad förväntas av mig som praktikant?" "Hur ser framtidsutsikterna ut för yrket?" "Hur viktigt är det med en fullgjord examen?"
Den svenska modellen bjöds in till journalistutbildningen vid Stockholms universitet för att livepodda och svara på frågor. I denna första del gör Jörgen och Jonas ett avsnitt utifrån några av de frågor som de fått skickade till sig av studenterna inför avsnittet.
Fler avsnitt