[email-form language="sv" id=529]

Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur

Inkrökt debatt om Bulletin och kulturbarnen

Generande personfixerat eller vad säger du, Benke? Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Det krävdes en självupptagen text om Bulletin för att tysta den personfixerade debatten om kulturbarn. De intellektuella sviker de stora frågorna för att ägna sig åt navelskåderi, menar Ann Heberlein.

Av Ann Heberlein | 6 april 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Jag tänker ofta på Willy Kyrklund, den finlandssvenske författaren som skulle fyllt hundra år just i år. Ett eller annat Kyrklundskt citat dyker upp i mitt medvetande nästan varje gång jag läser svenska kultursidor. Inte för att de texter, krönikor eller essäer jag där serveras påminner mig om Willy Kyrklund. Tvärtom. Mycket sällan läser jag något som är i närheten av Kyrklunds spänstiga resonemang, spetsiga frågor och syrliga analyser.

Skälet är ett annat: Ingen kunde som Kyrklund beskriva torftighet och hyckleri, det tomma och det meningslösa. Ta bara hans lätt raljanta dissektion av samtidens upptagenhet av godhet: ”En god sak kan vara vilken som helst idé eller dess materiella hypostas. En erkänt god sak är en sak som inom någon grupp av människor uppfattas som god: kodyrkan, Adolf Hitler, Josef Stalin, Coca-Cola, sexuell avhållsamhet, Hammarby, ishockeylag, kvinnosaken, solbad, vinterbad, gyttjebad, dusch.”

Åsiktskorridoren är smalast på kultursidorna

Läs mer Visa mindre