Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Inflation kan bli ekonomins långtidscovid

Är börsfesten över för den här gången? Foto Vincent Yu/TT

Vi rör oss raskt mot en ny era av lägre ekonomisk tillväxt och högre inflation, och pandemin har ökat takten i den utvecklingen. Det säger ekonomiprofessorn Charles Goodhart till Kvartals Jonas A Eriksson. Men de flesta andra bedömare tror att världen går mot mer normala tider igen, och pekar på en kraftig ekonomisk återhämtning i den rika världen.

Av Jonas A Eriksson | 23 september 2021
Jonas A Eriksson är analytiker, skribent och rådgivare. Han har tidigare varit kommunikationschef på Skagen Fonder, ekonom på Riksbanken och tjänsteman i regeringskansliet.
Stöd KvartalLästid 8 minSkärmläsarvänlig
I korthet
För ungefär ett år sedan skissade jag i en artikel i Kvartal hur ekonomin tog form under coronapandemin. Där ekonomiska lagar temporärt sattes ur spel när världsekonomin var i fritt fall; det var mycket lediga resurser i ekonomin och inflationen var låg.

Under 2020 gick världens finansministrar från spara till slösa när de satsade nästan 14 000 miljarder dollar, motsvarande 103 svenska statsbudgetar, i olika stödpaket1. Till sin hjälp hade de centralbankschefer som sänkte räntorna för att parera den värsta krisen sedan andra världskriget. Och stimulanserna har fortsatt under 2021. Ett bra exempel är den svenska höstbudgeten där finansministern öppnar plånboken rejält.

Stöd oss

Varje bidrag gör skillnad.
Swisha 100, 200, 1000 kr eller ett valfritt belopp – det tar max en halv minut. Tack för att du stöder oberoende journalistik.

Välj belopp
Valfritt belopp
 Swisha din gåva 
Klicka här för att betala med QR-kod

Återhämtningen är snabb…

Läs mer Visa mindre