[email-form language="sv" id=529]

Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Tyst om ödesfrågor när Svenska kyrkan väljer ny ärkebiskop

Glada miner och inga jobbiga frågor när Mark Levengood och Anna Lindman leder hearingen med kandidater för ärkebiskopsvalet. Foto: Magnus Aronson/Ikon.

På onsdag röstar Svenska kyrkans ledning  om en ny ärkebiskop som ska efterträda Antje Jackelén. Men under utfrågningen av kandidaterna, som leddes av kändisarna Mark Levengood och Anna Lindman, lyste ödesfrågor om ekonomi och identitetskris med sin frånvaro. Är det betecknande för kyrkans problem?

Av Ann Heberlein | 16 maj 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Lite i skymundan pågår Svenska kyrkans val av en ny ärkebiskop. Den 30 mars utsågs fem kandidater i ett nomineringsval, i april presenterades de fem och den 22 april genomfördes en hearing med de nominerade. Den 18 maj är det så dags för en första valomgång. De röstberättigade är ledamöterna i kyrkostyrelsen samt ledamöterna i stiftstyrelser och domkapitel i Svenska kyrkans tretton stift. Om en kandidat då erhåller mer än femtio procent av rösterna är saken klar och Svenska kyrkan har en ny ärkebiskop, i annat fall väntar en andra valomgång mellan de två toppkandidaterna.

Läs mer Visa mindre