Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Krönika |

Gör din (värn)plikt om du kan

Illustration: Hans von Corswant

En gång i tiden gjorde så gott som alla killar i Sverige lumpen. Idag håller systemet sakta på att återställas och även bli könsneutralt, men majoriteten av Sveriges befolkning vet idag inte vad svensk värnplikt innebär, skriver Henrik Höjer i sin söndagskrönika.

Av Henrik Höjer | 2 maj 2021
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
En av barnens kusiner har precis gjort lumpen. Jag frågar hur det är nuförtiden.

 Tuffare än jag trodde, säger han, som var fjälljägare i Arvidsjaur.

Vad lärde du dig?

– Att inte skjuta upp saker! Och självdisciplin.

En bra start inför vuxenlivet, tänker jag. Även här i Kvartal har nyttan av värnplikten berörts nyligen, bland annat i Mustafa Panshiris råd till en ung invandrarkille förorten från i höstas och i två Fredagsintervjier: med Hanif Azizi och Diamant Salihu – som i andra sammanhang kallat tiden en av de bästa i sitt liv. Alla vittnar om den betydelse värnplikten kan ha för att ge självdisciplin, integration och sammanhang. Kanske extra viktigt för invandrade svenskar, men även för många av oss svensksvenskar.

Själv gjorde jag min värnplikt då det fortfarande fanns en Berlinmur. Det var omtumlande och lärorikt. Eftersom det numera är en rätt liten minoritet som gjort svensk värnplikt så kan det vara värt några ord om vad som är bra med den för den allt större grupp som inte har en aning om vad den kan innebära.

Läs mer Visa mindre