Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Ge aldrig upp tron på mänskliga rättigheter

De hade behövt mänskliga rättigheter. Serbiskt fångläger i Omarska, Bosnien-Hercegovina 1992. Foto: Ekstrabladet / TT

Det pågår en global backlash för mänskliga rättigheter. Det märks i Kinas allt tydligare globala ambitioner, liksom i Trumps soloåkning i internationell politik. Jesper Bengtsson, journalist, författare och ordförande för Svenska PEN. skriver att han är genuint orolig för att backlashen kommit även till Sverige. Han bemöter även den kritik som framförts mot aspekter av mänskliga rättigheter i bland annat Kvartal och menar att det svenska samhällsbygget inte står i konflikt med universella mänskliga rättigheter.

Av Jesper Bengtsson | 18 februari 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd KvartalLästid 14 minSkärmläsarvänlig
I korthet

Efter murens fall trodde de flesta av vi gick mot större respekt för mänskliga rättigheter. På senare år har dessa förhoppningar grusats.

Nationalismen har fått initiativet. Allt fler länder struntar i internationella överenskommelser med hänvisning till nation och tradition, eller rent egenintresse.

Kina har stärkt sin roll, och driver på för att ändra definitionen av mänskliga rättigheter. Landet är även mer aktivt för att påverka rättigheter i andra länder.

Nu pågår en debatt även i Sverige om att göra avsteg från de mänskliga rättigheterna. Det handlar om asylrätten, men även en bredare debatt om att prioritera ”medborgerliga rättigheter”.

Men det går inte att rakt av översätta mänskliga rättigheter med nationella eller medborgerliga rättigheter. Dels för att de senare utestänger en stor del av mänskligheten, dels för att en sådan förskjutning riskerar att legitimera mycket större övergrepp mot de mänskliga rättigheterna.

I oktober 1993 reste jag som journalist till det belägrade Sarajevo. Under några veckor levde jag med en familj i ett bostadsområde som ett år tidigare varit hårt ansatt av granateld. Jag träffade ungdomar som förlorat nära anhöriga och soldater som låg vid fronten. Jag hukade bakom ”säkra” byggnader när krypskyttarna på bergssluttningarna vaknat till framåt eftermiddagen. Jag trampade omkring i ruinerna av biblioteket i Sarajevo, som den Bosnien-serbiska armén bombat sönder för att radera varje spår av det mångkulturella Bosniens historia.

Läs mer Visa mindre