Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Folkviljan: Allt färre ser Sverige som ett föredöme för andra länder

Sverige, idyll eller avskräckande exempel? Foto: Johan Bjurer/ TT

Är Sverige ett föredöme för andra länder? Svaren beror i regel på var man står ideologiskt i övrigt. Och vilka partier tycker vi sämst om?

Denna publicering är en del av Folkviljan, där vi sätter väljarna och deras prioriteringar i fokus genom unika opinionsundersökningar som utförs av vår samarbetspartner Demoskop.

Av Henrik Höjer | 16 augusti 2022
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Är Sverige ett föredöme för andra länder? Ja, det menar runt 60 procent av oss, och siffran har varit rätt stabil sedan 2014, då Demoskop började mäta denna fråga. Men de som instämmer är framför allt sympatisörer till Socialdemokraterna och Miljöpartiet – och i minst utsträckning sympatisörer till Sverigedemokraterna. På så sätt ger denna fråga ungefär samma mönster av svar på frågan om landet utvecklas åt rätt eller fel håll. Anhängare av regeringen tenderar att tycka att landet går åt rätt håll – oppositionen det motsatta. Och Sverigedemokraterna är allra mest kritiska.

Grupper som uppger att de ”inte alls” instämmer i påståendet har också ökat från 9 till 20 procent sedan 2014. Och gruppen som ”instämmer helt och hållet” med påståendet att Sverige är ett föredöme för andra länder har halverats från 20 till 10 procent mellan 2014 och 2022.

Man kan konstatera att det alltså är ”Sverigevännerna” som är mest Sverigekritiska, medan anhängarna av partierna till vänster – som traditionellt brukar vara ickenationalistiska – är de som är mest stolta över Sverige.

Synen på den generella utvecklingen i landet påminner om mönstret ovan. Sverigedemokrater och sympatisörer till oppositionen är mest pessimistiska. Medan anhängare av regeringen och dess stödpartier är mer positiva till landets utveckling.

Den stora pessimismen harmonierar även med hur vi bedömer de ekonomiska utsikterna. Kriget i Ukraina har, liksom pandemin häromåret, gjort att bedömningarna av både landets och den privata ekonomin störtdykt. Som vanligt i dessa sammanhang bedömer de flesta sin egen situation bättre än genomsnittet.

De partier som är minst omtyckta är Sverigedemokraterna och Miljöpartiet. Nästan 40 procent tycker illa om dem, och trenden är att allt fler tycker illa om Miljöpartiet och att allt färre tycker illa om Sverigedemokraterna. För fem år sedan tyckte 46 procent illa om Sverigedemokraterna och 12 procent illa om Miljöpartiet. Och som vanligt är Liberalerna det parti som nästan ingen (1 procent) tycker illa om. Det näst bästa partiet är Moderaterna (18 procent).

Partiidentifikation har generellt minskat över tid. Idag hittar man den främst hos Sverigedemokraternas och Socialdemokraterna sympatisörer. Minst hittar man hos Centerpartiets sympatisörer.

Hur ser då folkviljan på hur bra partierna är på olika politikområden?

 

Man kan konstatera att sex partier har stöd på över 30 procent av väljarna för sin politik i ett särskilt område. Och samtliga tillhör högerblocket i form av Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Siffrorna kommer från Demoskop och är insamlade under perioden 26 juli till 4 augusti 2022, och bygger på cirka 3 000 svar.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.