Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Folkviljan: Allt färre ser Sverige som ett föredöme för andra länder

Sverige, idyll eller avskräckande exempel? Foto: Johan Bjurer/ TT

Är Sverige ett föredöme för andra länder? Svaren beror i regel på var man står ideologiskt i övrigt. Och vilka partier tycker vi sämst om?

Denna publicering är en del av Folkviljan, där vi sätter väljarna och deras prioriteringar i fokus genom unika opinionsundersökningar som utförs av vår samarbetspartner Demoskop.

Av Henrik Höjer | 16 augusti 2022
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Är Sverige ett föredöme för andra länder? Ja, det menar runt 60 procent av oss, och siffran har varit rätt stabil sedan 2014, då Demoskop började mäta denna fråga. Men de som instämmer är framför allt sympatisörer till Socialdemokraterna och Miljöpartiet – och i minst utsträckning sympatisörer till Sverigedemokraterna. På så sätt ger denna fråga ungefär samma mönster av svar på frågan om landet utvecklas åt rätt eller fel håll. Anhängare av regeringen tenderar att tycka att landet går åt rätt håll – oppositionen det motsatta. Och Sverigedemokraterna är allra mest kritiska.

Grupper som uppger att de ”inte alls” instämmer i påståendet har också ökat från 9 till 20 procent sedan 2014. Och gruppen som ”instämmer helt och hållet” med påståendet att Sverige är ett föredöme för andra länder har halverats från 20 till 10 procent mellan 2014 och 2022.

Läs mer Visa mindre