Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Fler kan utvisas – om lagen ändras

Bilden är en genrebild. Foto: Heiko,Junge/ TT
Av Krister Thelin | 22 december 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 14 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Med små lagändringar skulle det bli enklare att utvisa brottsdömda utlänningar, skriver Krister Thelin. Han menar att om vinsterna med lägre brottslighet och inte bara kostnaderna för fängelser syntes i statsbudgeten hade vi snart fått fler brottslingar inlåsta.  

  • En 32-årig somalisk medborgare döms för våldtäkt till fängelse i ett år och tio månader. Brottet består i att han har tvingat en kvinna att ha samlag och utföra andra sexuella handlingar. Både tingsrätten och hovrätten anser att gärningsmannen ska utvisas efter avtjänat fängelsestraff. Men högsta domstolen (HD) håller inte med. Eftersom han har vistats i landet med permanent uppehållstillstånd i åtta år har han anknytning till Sverige och ska få stanna, anser HD.
  • En statslös palestinier med ursprung i Libyen döms för rån till fängelse i två år och sex månader och därefter utvisning. Själv anser han att det finns utvisningshinder på grund av förhållandena i Libyen. Såväl hovrätten som högsta domstolen tycker att situationen i Libyen inte har någon relevans i just det här fallet. Utvisningen står därför fast.

Läs mer Visa mindre