Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

Därför frågar jag om invandringen

Foto: Mostphotos.
Av Jörgen Huitfeldt | 21 februari 2018
Jörgen Huitfeldt är chefredaktör på Kvartal.
I korthet Stöd KvartalLästid 26 minSkärmläsarvänlig
I korthet
  • Journalister som uppmärksammar problem kopplade till migration och integration ifrågasätts ofta av kolleger. Även Kvartal har fått frågor om varför flera intervjuer och artiklar har rört invandring och integration.
  • Mediernas obenägenhet att problematisera immigration beror delvis på Sveriges historia de senaste decennierna, särskilt 90-talets många uppmärksammade våldsdåd med rasistiska förtecken. Kritiska röster om migrationspolitiken har i medier ofta representerats av rasister och våldsverkare.
  • SOM-institutets mätningar har länge visat att ett flertal av svarande motsatt sig en omfattande invandring. Sverige har samtidigt tagit emot flest migranter per invånare i EU.
  • De problem som migrationen till Sverige har fört med sig är så pass omfattande, och berör så många samhällsområden, att en granskning av såväl migrationspolitiken som migrationens olika aspekter och efterföljder är en skyldighet för journalister.
Före hösten 2015 kunde det vara riskfyllt för en journalist att uppfattas som alltför intresserad av migrationens baksidor. Många kolleger i branschen har genom åren förpassats ut i marginalen, ut på journalistisk ökenvandring, för att de uppmärksammat problem som invandringen till Sverige fört med sig. Jag har själv avstått från potentiellt kontroversiella reportage för att undvika problem. Det skriver Jörgen Huitfeldt, redaktör på Kvartal, och tidigare programledare i Sveriges Radio. 

”Varför ställer du så många frågor om invandring?” Frågan hänger där som en outtalad anklagelse. För så fort den ställs – och det har hänt allt oftare den senaste tiden – ligger en följdfråga mellan raderna. Den lyder ungefär: Vad är ditt syfte med att

Läs mer Visa mindre