Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Politik |

Därför är Sverige mjukare

Beridna poliser i ett tomt Paris. I Frankrike genomdrivs coronapolitiken med tvångsmedel. Foto: Christian Böhmer /TT

Sverige har i ett krisläge som inträffar i fredstid, till exempel vid en pandemi, begränsade lagliga möjligheter för regering och myndigheter att besluta om extraordinära åtgärder, skriver Krister Thelin som är jurist, domare och tidigare ledamot av FN:s kommitté för mänskliga rättigheter.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Krister Thelin | 1 april 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 9 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Fredagen den 27 mars höll regeringen presskonferens med tre statsråd och statsministern i spetsen, flankerade av rikspolischefen och generaldirektören för Folkhälsomyndigheten (FHM). Vid sidan av det konkreta beskedet, att regeringen beslutat att efter framställan av FHM sänka gränsen för förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från 500 till 50, var det enbart allvarsmättade uppmaningar: att begränsa resande, hålla social distans och ta personligt ansvar för att inte medverka till smittspridning. Statsministern underströk inte bara att det nu var allvar utan åberopade också ”folkvett” som grund för envar att rätta sig efter myndigheternas rekommendationer.

Sedan jag för några dagar sedan, slarvigt nog, anträffats med ett felaktigt daterat intyg, blev jag bötfälld.

Jag följde presskonferensen från min husarrest i Frankrike. Den 16 mars beslöt franska regeringen att begränsa all onödig utevistelse, sedan man också två dagar tidigare stängt alla affärer, barer, caféer och restauranger (utom livsmedelsaffärer, apotek, pressbyråer och tobaksaffärer) och förbjudit alla samlingar, inklusive

Läs mer Visa mindre