Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
|

Coronakommissionens kritik är lika hård som efter tsunamin

Torsten Persson, professor i nationalekonomi, Coronakommissionens ordförande Mats Melin och Vesna Jovic, kommundirektör i Järfälla kommun, presenterar slutbetänkandet "Sverige under pandemin” i riksdagen på fredagen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

En arbetarregering som sitter vid expertmyndighetens fötter i sju månader och som accepterar åtgärder som passar medelklassen men inte de fattiga och svaga. Den pinsamma bilden ger Coronakommissionen av regeringen Löfven, skriver Cecilia Garme. 

Av Cecilia Garme | 25 februari 2022
Cecilia Garme är politisk journalist, moderator och fil dr i statsvetenskap.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Exakt hur katastrofal är Coronakommissionens betänkande för regeringen? Kritiken som presenterades på fredagen är lika hård som efter tsunamin.

Regeringen kunde ha gjort mer för de svagaste

Kommissionen konstaterar att regeringen följde försiktighetsprincipen när det gällde samhällsekonomin, men inte när det gällde smittskyddet. Mer restriktiva åtgärder borde ha vidtagits under de första veckorna för att bromsa smittspridningen, anser kommissionen. Men Folkhälsomyndigheten hade en defensiv attityd till att det alls var möjligt. Det hade varit fullt förenligt med svensk författningsmodell för regeringen att köra över Folkhälsomyndigheten och stänga köpcentra, restauranger och simhallar under en kortare period, konstaterar man. Smittspridningen hade då bromsats, vilket hade gynnat just de människor som inte kunde jobba hemifrån eller ta bilen till jobbet. Eller sjuka och svaga på äldreboenden. Ideologiskt är detta den verkligt hårda domen för Stefan Löfvens regering.

Regeringen blev ensidigt beroende av sin expertmyndighet.

Regeringen borde vidare ha tagit ledningen från start, i stället för att gripa taktpinnen först i månadsskiftet oktober-november 2020. ”Inget kräver att regeringen lyssnar på sin expertmyndighet i varje läge”, var ett uttalande vid presskonferensen. Den borde ha skaffat sig fler rådgivare än Folkhälsomyndigheten, vars roll är att göra andra sorters avvägningar än en regering. I stället hade Löfven och hans regering enbart ledstjärnan ”vetenskap och beprövad erfarenhet” ända fram till månadsskiftet oktober-november 2020. Inget fel i det, men de varorna fanns hos fler hos Folkhälsomyndigheten, exempelvis på universiteten och i de andra nordiska länderna. Regeringen blev ensidigt beroende av sin expertmyndighet. ”Vetenskap och beprövad erfarenhet” om just krishantering besitter för övrigt samhällsvetare, inte epidemiologer.

Inte blir det bättre av att regeringen underlät att dokumenterade sina överläggningar, konstaterar kommissionen som markerade distans genom att lägga fram sitt betänkande i riksdagen, inte Rosenbad.

Hade oppositionen agerat annorlunda?

Hur illa är Coronakommissionens betänkande för regeringen? Tv-sända KU-förhör med Stefan Löfven och Lena Hallengren i vår är en dröm för oppositionen i en valrörelse. Efter tsunamin blev just KU-utfrågningarna spektakulära. Hur M, KD, L och SD ska göra troligt att de själva skulle ha agerat annorlunda våren 2020 är betydligt svårare. Inte mycket i deras uttalanden tydde på det.

Men det stora trumfkortet för S-regeringen är Magdalena Andersson, som jag skrev i min tidigare analys. I bjärt kontrast till smittskyddet tog hon till storsläggan för att förhindra massuppsägningar och konkurser våren 2020 då hon var finansminister. Hon var visserligen inte ensam i Europa om det. Men hennes åtgärder var ”korrekta” och präglade av försiktighetsprincipen, enligt kommissionen.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.