Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Att bemöta Partiet Nyans

Partiet Nyans arrangerar demonstration mot koranbränningar vid Mynttorget i april 2022. Foto: Jessica Gow/TT.

Efter det nya partiet Nyans uppmärksammade framgångar i valet är frågan hur de kommer att bemötas. Som Miljöpartiet 1985? Eller som SD och Feministiskt Initiativ 2006?

Av Cecilia Garme | 5 oktober 2022
Cecilia Garme är politisk journalist, moderator och fil dr i statsvetenskap.
ProfilLästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Partiet Nyans vill företräda invandrarnas intressen och fick 0,44 procent av rösterna i riksdagsvalet. Det är ungefär lika många som partierna Medborgerlig Samling och Alternativ för Sverige skrapade ihop tillsammans. Alltså helt marginellt. Men kommunvalet gav en annan bild. I några valdistrikt i storstädernas förorter fick Nyans över 10 procent, ibland över 20 procent, och rekordet sattes i valdistriktet ”Rinkeby mellersta” med hela 29,9 procent av rösterna i kommunvalet.

Framgången ska inte överdrivas eftersom de absoluta talen är små. Men frågan är ändå vart Nyans är på väg – och hur partiet kommer att bemötas framöver. Efter påskupploppen beskrev dåvarande justitieministern Morgan Johansson (S) Nyans som ett hot mot det öppna samhället, ett extremt farligt parti som slår in en kil mellan muslimerna och resten av det svenska samhället.

I stängda nätforum rasade diskussioner […] det påstods att muslimska barn ”kidnappas”.

Det var inte taget ur luften. Partiet Nyans uppgång sammanföll i tid med omfattande desinformationskampanjer mot Sverige på nätet och konspirationsteorier om att den svenska socialtjänsten ”tar barn” från muslimska familjer med stöd av LVU (lagen om vård av unga). I stängda nätforum rasade diskussioner med tiotusentals deltagare där det påstods att muslimska barn ”kidnappas” av svenska myndigheter och överförs till svenska hem där de tvingas äta fläsk och dricka alkohol, en ryktesspridning som tidskriften Doku avslöjade i januari.

Nyans partiledare Mikail Yüksel har förnekat att ryktesspridningen har koppling till partiet. Samtidigt säger han idag till Kvartal att LVU är en av partiets tre stora frågor. De två andra är islamofobi – partiet vill bland annat förbjuda koranbränning – samt Palestina. Som enda svenska parti vill Nyans införa sanktioner mot Israel.

– LVU är en viktig fråga särskilt för våra kvinnliga och äldre väljare. Unga väljare röstar på oss på grund av rasism och diskriminering på arbetsmarknaden, och Palestina är viktigt för palestinier i Sverige. Men jag skulle säga att alla tre frågorna är lika viktiga, säger Mikail Yüksel.

Läs mer Visa mindre

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.