Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Krönika |

Argumenten mot Nato du aldrig fick höra

Illustration: Hans von Corswant

Även om det är moraliskt rätt att gå med i Nato är det inte säkert att det ökar säkerheten för Sverige. Ola Wong skriver om en forcerad debatt och argumenten som inte får plats i den, såsom Usama bin Ladins fråga. 

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Ola Wong | 15 maj 2022
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
Profil Inlästa texterLästid 9 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Nato-medlemskapet  är en historiskt viktig fråga för Sverige, och ett beslut bör föregås av en bred och öppen diskussion och ha stark folklig förankring. Inget av det har skett. 

Den forcerade debatt som hittills har förts har mestadels fastnat i vad man kan beskriva som Ryss-skräcken versus Världsförbättrarna. Ryss-skräckens argument kan sammanfattas med ett citat av Anders Lindberg från Aftonbladets ledarredaktion: ”Läxan från Ukraina är glasklar: antingen omfattas man av Natos artikel fem, de ömsesidiga försvarsgarantierna, eller så gör man det inte”. Lindberg var fram till nyligen själv motståndare till Nato-medlemskap. 

Den marginaliserade och allt mer dårpippi-förklarade gruppen Nato-motståndare har likaså följt en mycket svensk linje. De har överlag tagit spjärn mot den svenska självbilden som ett föregångsland i kampen mot kärnvapen och för fred. Det övertygar inte någon som har följt vad herrarna Putin och Xi ägnar sig åt. Natomedlemskap har inte heller hindrat Norge från att vara ”en stark röst för fred i världen”. Som den norska humorgruppen Ylvis sjöng: When there is war and all is hell, send in Jan Egeland.

Själv menar jag att Sverige bör gå med i Nato och skicka vapen till Ukraina av moraliska skäl. Likaså anser jag att Europa bör skaffa egna kärnvapen, vilket jag argumenterat för i en krönika i Expressen. Men till skillnad från i frågan om europeiska kärnvapen är jag inte övertygad om att ett Nato-medlemskap gör Sverige säkrare, även om det är bra för Nato som helhet.

Det finns en typ av argument som inte har lyfts fram i lika stor utsträckning. Vi kan kalla dem för egoistiska, eller Usama bin Ladins fråga. 

Är Natomedlemskap säkrast för Sverige? 

Läs mer Visa mindre