Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Kultur |

Allt under himlen för Kina: Del 2

Kinas ledare har på grund av landets ”100 år av förnedring” varit besatta av frågan om hur de ska kunna komma ikapp västvärlden samtidigt som de skyddar Kinas nationella essens och moral. Nu när målet känns inom räckhåll har i stället en vag ideologi av att skapa en ny Kinaledd världsordning växt fram. Pandemin kommer att ge dess förespråkare ännu mer vind i seglen. Det skriver Ola Wong i den andra av två artiklar om världen post corona.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Ola Wong | 26 april 2020
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 10 min Skärmläsarvänlig
I korthet

1 Zhonghua minzu går både att översätta till den kinesiska nationen och den kinesiska rasen. Ordet har både en etnonationalistisk och en nationalistisk association.  

Till dags dato har östasiatiska länder, Sydkorea, Taiwan, Hongkong, Singapore och Vietnam men även Kina, utmärkt sig i sättet de har hanterat smittan. Fabrikerna surrar igen medan västvärlden är lamslagen. Om Östasien även klarar att hantera den ekonomiska återuppbyggnaden bättre än väst – vilket är möjligt – så lär regionen komma ut i andra änden med sundare ekonomier, lägre skuldsättning och mindre politiska motsättningar, som forskarna bakom den läsvärda sajten Reading the China Dream skriver.

Läs mer Visa mindre