Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Samhälle |

Ny fas i pandemin: Vi är redo att börja konsumera igen

Hushållen har samlat i ladorna under pandemin och är nu reda att börja konsumera mera. Enligt OECD är Sverige i topp när det gäller att ha sparat för senare konsumtion.. Foto: Anders Bergstedt/TT.

Pandemin går nu in i en ny ekonomisk fas. USA och Kina leder återhämtningen. Den globala ekonomin kommer snabbt på fötter när människor med fulla portmonnäer gör sig redo att konsumera igen. Och här ligger vi svenskar i topp.

Av Jonas A Eriksson | 22 april 2021
Jonas A Eriksson är analytiker, skribent och rådgivare. Han har tidigare varit kommunikationschef på Skagen Fonder, ekonom på Riksbanken och tjänsteman i regeringskansliet.
ProfilLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Pandemin är inte över. Framförallt inte i Sverige, som för närvarande har den femte högsta smittspridningen i världen¹. Men det undantagstillstånd som rådde i världsekonomin under stora delar av 2020 är över. När den ekonomiska världen blev galen på riktigt. Som under våren 2020 när oljepriset blev negativt för en kort period. Den som ville köpa råolja fick betalt för att göra det.²

USA går som tåget…

Den rika delen av världen leder uppgången. Internationella Valutafonden (IMF) spår i sin nyligen publicerade vårprognos att den ekonomiska tillväxten i världen blir 6 procent i år.³ Den högsta nivån på decennier. Aktiekurser och bostadspriser når nya toppnivåer och de långa räntorna går upp när marknaden ”diskonterar” bättre ekonomiska tider. Ett favorituttryck bland ekonomer som innebär att ta ut något i förskott.

Läs mer Visa mindre