Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Svar om Koranen: många har en liknande bild av innehållet

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Kvartals Henrik Höjer svarar på kritiken mot hans artikel om Koranens innehåll.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Henrik Höjer | 28 mars 2023
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
Profil Inlästa texterLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Jag tackar för ett seriöst svar av en muslimsk teolog. Till att börja med, och vilket glädjer mig, framstår det som att vi är överens om att Koranen är en historisk text som ska läsas historiskt. Det våld som det skrivs om i Koranen kan, om jag tolkar Kashif Virk rätt, till viss del förklaras av den våldsamma tid boken tillkom i.

Vad gäller Svante Brandänges titel angav jag den som en allmän information, men man behöver faktiskt varken vara kemist eller teolog för att kunna räkna hotfulla fraser i en bok.

Men åter till de våldsamma passagerna. Säkert kan en och annan förklaras av sin kontext och av den tid boken tillkom i. Jag kan dock konstatera att många före detta muslimer och personer från Mellanöstern delar min bild av Koranen.

Om man istället för Svante Brandänge läser den ibland nobelpristippade arabiske poeten Adonis, som gått i koranskola i Syrien i sin ungdom, framkommer ett liknande budskap. Boken Våld och islam (Volante 2016) är hans samtal med psykoanalytikern Houria Abdelouahed. Adonis skräder inte orden: ”Koranen är en oerhört våldsam text. Jag har räknat till 80 verser som handlar om helvetet.” Tortyr förekommer i minst 370 verser. Över 500 handlar om bestraffning. ”Däremot finns inte en enda vers som uppmanar till självständigt tänkande.” (s. 45)

Avsteg fördöms

Varje avsteg från islam fördöms. ”I många av verserna fördöms apostasi, som ju i själva verket är ett uttryck för individens val och frihet att välja en annan väg än den som hennes släktingar eller stam har valt. Men det tillåter inte religionen. I denna världen riskerar individen att halshuggas och i det hinsides står Gud beredd att statuera exempel med sitt straff.” (s. 47)

”Exempel på tortyr finns överallt i Koranen. Våldet har alltid en koppling till hämnd.” (s. 53) ”Våldet i korantexten är inte unikt; en liknande brutalitet finner man i skildringar av muslimernas krig under det första århundradet efter hijra, år 622 e.Kr.” (s. 55)

Varför är samtliga tretton länder som hotar sina medborgare med dödsstraff om de lämnar religionen muslimska?

När Koranen talar om tolerans, så är det alltid förenat med ett villkor – att man underkastar sig islam. (s. 65)

Och så vidare; Adonis anför ett synnerligen stort antal liknande exempel som inte ryms här.

Har även han missförstått eller missat kontexten i sina exempel? Och varför är samtliga tretton länder som hotar sina medborgare med dödsstraff om de lämnar religionen muslimska? Kan det vara för att Koranen ger stöd för denna auktoritära och inhumana ståndpunkt?

Jag är den förste att skriva under på att Jesus ska ha framfört inhumana budskap – men ska vi tro evangelisterna så var han i sina handlingar inte intresserad av strid eller krig. Men skulle han ha varit det – gör det i så fall passagerna i Koranen bättre? Jag är inte kristen, jag är ateist och sekulär humanist, och jag har ingen anledning att försvara kristendomen.

Slutligen, jag har tidigare skrivit en artikel om underskottet på demokrati i den muslimska världen. Varför är det så? Och varför är det så problematiskt med mänskliga rättigheter i de länder – Iran, Saudiarabien och dagens Afghanistan – som säger sig vara mest trogna mot Koranens bokstav?

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.