Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Opinionen just nu: sakfrågorna i fokus

De två statsministerkandidaterna. Foto: Fredrik Persson/TT

Vi väljare betonar sakfrågor. Detta gäller framför allt sympatisörerna till högerpartierna, som även är starka i sakfrågorna. På den andra sidan i politiken är det partiledarförtroendet som är det starka kortet.

Detta är ett samarbete mellan opinionsinstitutet Demoskop och Kvartal, där vi varje månad rapporterar om stämningsläget i Sverige.

Av Henrik Höjer | 19 augusti 2022
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Vi väljare betonar sakfrågor och ideologi. Partiledarskiften är ofta överskattade. Efter dessa två aspekter kommer partiledare och eventuella samarbetspartner.

Om man sedan tittar på sakfrågor ser man att högerblocket samlar stora grupper väljare för sina sakfrågor. Exempelvis 40 procent av väljarna menar att Sverigedemokraterna har bäst invandringspolitik, det vill säga långt fler än deras egna sympatisörer står bakom den i denna fråga. Nedan ser man att framför allt Moderaterna och Sverigedemokraterna samlar många väljare bakom sina frågor.

 

På den andra sidan har man ett annat starkt kort – det höga förtroendet för Magdalena Andersson. Hon ligger långt över tvåan, Jimmie Åkesson. Kanske kan denna dynamik förklara det jämna opinionsläget? Starka sakfrågor på ena sidan, stort förtroende för statsministerkandidaten på den andra.

Över tid har förtroendet för Magdalena Andersson fallit något, men det spelar mindre roll då hon är så mycket högre rankad än sina konkurrenter.

Om vi återgår till sakfrågorna så är det tydligt att dessa står högst i kurs bland högerpartierna, kanske just för att de är starka där. Vaneröstande är störst bland socialdemokrater och lägst bland centerpartister. Man kan även notera hur oviktiga partiledarna, eller snarare språkrören är bland Miljöpartiets sympatisörer.

Partiidentifikationen är starkast bland sverigedemokrater, och svagast bland centerpartister. Man kan notera att de senare heller inte är vaneröstare.

En femtedel av väljarna överväger att stödrösta på ett annat parti. Det handlar främst om de mindre partierna.

Analyserna bygger på den undersökning med allmänheten, 18 år och äldre, som Demoskop månadsvis genomför. Drygt 3 000 intervjuer är genomförda mellan den 26 juli och den 4 augusti inom ramen för Iniziopanelen. Hela resultatet finns i rapporten Debatten & Opinionen. Klicka här om du vill veta mer.

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.