Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Illegal sjukvård i Södertälje

Svea privatsjukhus i Södertälje som stängdes häromåret. FOTO: Andreas Bardell/Aftonbladet /TT

Parallellsamhället i Sverige tar sig många olika uttryck i form av svartverksamheter av olika slag. Häromåret stängdes en illegal sjukvårdsklinik i Södertälje där flera patienter hade vanvårdats.

Av Henrik Höjer | 2 februari 2022
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Det var brandförsvaret som upptäckte den provisoriska kliniken i Södertälje. Det saknades bygglov och utrymningsvägar. Man hittade även operationsrester i avfallet. Det rörde sig exempelvis om kroppsfett, blindtarmar och liknande. Dessutom började det dyka upp patienter inom den vanliga vården som fått komplikationer.

Det handlade om kliniken Svea privatsjukhus i Weda-området i Södertälje, ett industriområde.

Anna Flink, säkerhetschef i Södertälje, berättar: När det gjordes tillsyn upptäcktes sex vårdplatser, röntgen och syrgasutrustning, material för bukoperationer, men ingen avfallshantering. Patienterna hade körts till ett vandrarhem för postoperativ vård – man hade även patienter i ett källarplan där det fanns sovmöjligheter. Svea privatsjukhus fick sedan stängas, vilket Aftonbladet rapporterade om.

IVO granskade redan 2016 läkaren som drev den illegala sjukvården, varefter hans kirurgiska verksamhet på Östermalm i Stockholm förbjöds, vilket Länstidningen rapporterat om. Läkaren, som är irakisk medborgare, är tidigare dömd för ”vållande av kroppsskada och sjukdom” i sitt läkaryrke.

Han saluförde sin verksamhet via en hemsida.

Är detta ett exempel på parallellsamhälle?

– Definitivt! Detta är sensationellt – att det gått så långt, säger Anna Flink. Detta ”sjukhus” fanns inte på IVO:s karta. Det är så klart mycket bekymmersamt.

Finns det fler exempel?

– Ja, sånt upptäcks ibland via samverkan mellan myndigheter, i detta fall från brandmyndigheterna via polisen till IVO. Inom byggsektorn förekommer många människor som illegal, invandrad arbetskraft, sånt är vanligt. Det finns en stor arbetslivskriminalitet. Vi har även sett detta inom hemtjänsten, att man tar betalt för verksamhet som sedan inte genomförs. Det utlovas utbildning till personal som sedan inte blir av.

Är Södertälje på rätt väg nu?

– Vi har tagit flera viktiga steg på senare år. Men många överraskningar väntar ännu runt hörnet, det är jag övertygad om. Men det i sig kan vara ett tecken på att vi kanske är bättre förberedda – och då är vi på rätt väg för att vända utvecklingen. Södertälje har tagit sig an problematiken. Min uppfattning är att kommunerna i Sverige måste ta ett mycket större ansvar i att koppla sig samman med övriga myndigheter på alla nivåer från högsta chef till de medarbetare som varje dag befinner sig i vardagen där dessa inslag finns.

Läs mer om lärdomarna från kampen mot Södertäljes skuggsamhälle i artikeln Läxan från Södertälje, som är skriven av bland andra maffiaforskaren och statsvetaren Carina Gunnarson.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.