Nyligen kom regeringens förslag på hur EU:s upphovsrättsdirektiv ska bli svensk lag. Med stöd av det ska redaktioner kunna få ersättning av techjättarna för det journalistiska material som de matar Google och de sociala medierna med. Men vilka incitament har dessa att komma till förhandlingsbordet?
Ett underskattat hinder i public service-chefernas strävan efter ökad balans är de informella makthavarnas starka inflytande. På en redaktion kan en medarbetare med hög status ofta ha mer att säga till om än den som formellt är chef.
I denna allra sista upplaga av "Den svenska modellen" sammanfattar Jörgen de saker han tagit upp i de femtio avsnitt det blev. Och han gör det i all ödmjukhet i formen av fyra journalistiska budord. Jonas ger bakgrunden till varför detta blev det sista avsnittet och vilka slutsatser han dragit av att arbeta som chefredaktör på ett mindre mediehus.
En del journalister gör en stor poäng av att de inte är med i någon förening, eller ens går och röstar – allt för att understryka sin opartiskhet. Men är det rimligt? Eller går de rent av miste om viktiga erfarenheter genom att helt vilja stå utanför civilsamhället?
Och hur är det ställt med utbildningsnivån i den svenska mediekåren? Ett lyssnarmejl sätter fart på tankarna hos duon i "Den svenska modellen."
Att skydda sina källor är en av journalistikens allra heligaste regler. Ändå slarvas det gång på gång med det. Hur kommer det sig och hur påverkar det förtroendet för journalister?
Stora beslut på gång när EU vill modernisera regelverket för digitala medier. Varför är EU-debatten så lam i Sverige?
Jonas Nordling reser frågan om vi ser en pudeltrend bland svenska mediechefer där de alltmer sällan försvarar kontroversiella publiceringar när de får kritik. Bra eller dåligt är frågan? Och Jörgen Huitfeldt undrar om det alltid är partiskt att säga sådant man som journalist uppfattar som självklart utifrån kända fakta, men som trots det anses som kontroversiellt?
Anna Careborg tog över som Svenska Dagbladets vd, chefredaktör och ansvarig utgivare för ganska precis två år sedan. Hennes vision är att skapa ett nytt tilltal där publiken finns i jämnhöjd med tidningen. Mer som en smart diskussionspartner än någon som berättar hur det är. Samtidigt kämpar SvD med sitt beroende av de tiotals miljoner de årligen tar emot i mediestöd. Trots det säger hon sig inte se staten som någon garant för tidningens fortlevnad.