– Det finns en väldigt stark värderingsgemenskap och politisk gemenskap i Alliansen, säger Gunnar Strömmer när han ska förklara varför han ser de borgerliga partierna som en naturlig regeringsbildare.
– Det handlar i grund och botten om hur man ser på samhället. Vi har en samsyn kring vilka problem som finns och hur de ska lösas.
– Det drivs ju en diskussion från Socialdemokraterna om ”blockpolitikens död”, men jag uppfattar inte att det finns några noblare drivkrafter bakom den, utan den kommer sig av att det för dem är mycket besvärande att Allianspartierna håller ihop och att det i det block
Hur tycker du det går just nu?
– Jag känner mig inte så stressad. Det är mer komplicerat och låst än tidigare, men saker måste ta tid, säger Gunnar Strömmer.
– Så här långt faller det väl ut sett ur Alliansens synvinkel. Vi har som Allians bekräftat en del viktiga positioner, som att Stefan Löfven bör avgå eftersom det är oklart om han har parlamentariskt stöd, inte minst eftersom han är explicit med att han vill regera på ett annat underlag än det han har nu. Då bör han avgå. Alliansen kommer rösta nej till honom.
Och då räknar ni med att Sverigedemokraterna också ska göra det?
– Jag räknar inte med någonting, men det är uppenbart att Allianspartiernas röster inte räcker. Ett annat viktigt besked från Alliansen är att det inte är Socialdemokraterna utan talmannen som ska leda regeringsbildningsprocessen och vi kommer där föreslå en gemensam talmanskandidat, säger Gunnar Strömmer.
– Sedan har vi också sagt att vi inte avser att förhandla med Sverigedemokraterna om politikens innehåll och att blocköverskridande samarbete i det här läget är av väldigt stor betydelse. Socialdemokraterna berömmer sig om att de slutit blocköverskridande överenskommelser och det är viktigt och bra.
Så det vill ni också göra, men ni ska sitta i förarsätet?
– Exakt så. Och förarsätet följer av att vi är det största regeringsalternativet i svensk politik.
Men Socialdemokraterna – senast Anders Ygeman i går här i Kvartal – säger ju att deras block är det största?
– Det är relevant att studera vilka regeringsalternativ som står mot varandra. Vilket är Socialdemokraternas? De drömmer om ett alternativ med borgerliga partier, men de är inte intresserade. Vad återstår då?
De parlamentariska styrkeförhållandena nu efter valet verkar ju bli ungefär som innan? Om det nu är en självklarhet att Alliansen ska bilda regering, varför var det inte det tidigare?
– Det är en berättigad fråga. Den här mandatperioden har varit dålig, både för Sverige och för det politiska systemet. Socialdemokraterna fick bilda regering utan att få sitt förtroende prövat riktigt, säger Gunnar Strömmer.
– Var och en kan se att decemberöverenskommelsen var olycklig. Alla väljare förväntar sig att deras partier ska stå upp för sin politik i riksdagen. Den insikten bär vi med oss. Nu är vår ambition att få genomslag för vår politik.
Många bedömare verkar tro att det här bara kan ha ett slut, nämligen att Centern och Liberalerna hoppar över blockgränsen och Alliansen spricker. Vad talar emot det?
– Flera saker. Det finns en värderingsgemenskap inom Alliansen. Det finns en gemensam erfarenhet av att leda landet som sitter djupt i de borgerliga partierna. Det finns också en gemensam erfarenhet av Socialdemokraterna som inte är rakt igenom positiv, säger Gunnar Strömmer.
– Man kan, som många verkar ha lätt att göra, beundra Socialdemokraterna arrogans. Men vad betyder brösttonerna om ansvar, att blockpolitik är fördummande och om samverkan för landets bästa? I praktiken säger den borgerliga erfarenheten att när Socialdemokraterna säger så – och så säger de alltid – är det ett kodord för att bryta upp ett borgerligt samarbete för att möjliggöra ett permanent socialdemokratiskt maktinnehav. Och om man till den gemensamma erfarenheten lägger hur det brukar gå när mindre partier ska sitta i regering med Socialdemokraterna gör det att många tänkande företrädare drar sig för att ha ett allt för nära samröre med dem.
Litar du på att Annie Lööf och Jan Björklund inte till sist kommer hitta på något med Stefan Löfven?
– Det är klart att jag gör det. Det här är människor som känner varandra, som har arbetat och har en lång gemensam erfarenhet tillsammans. Och framför allt har en gemensam bild och ambition om vad som måste göras framöver.
När har Sverige en ny regering?
– Det återstår att se, men min bedömning är att vårt konstitutionella system är robust. Nu har vi ett par veckor av limboläge då det kommer handla om positionering, men om någon vecka kommer riksdagens tänkta ordning dra igång.
– Vi har en grundlagsreglering som ska se till att vi får en regering och det är klart vi kommer få det den här gången också. Och jag tror det sker förr snarare än senare.
Lyssna på hela intervjun med Gunnar Strömmer här.
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt