Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Tonläget är högt och låsningarna många efter valet. Men förr eller senare måste en lösning hittas. I en serie om tre avsnitt av Fredagsintervjun Special tar vi pulsen på några av huvudaktörerna. I detta tredje och sista avsnitt ska vi höra Gunnar Strömmer, partisekreterare för Moderaterna. Han intervjuas av Jörgen Huitfeldt

Fler avsnitt

Femton år har gått sedan genombrottet med "Snabba cash". Sedan dess har Jens Lapidus skrivit ytterligare en handfull kriminalromaner och dessutom några barnböcker. 2017 lämnade han advokatyrket och är nu författare på heltid. Nya romanen "Paradis city" är en framtidsdystopi som beskriver ett Sverige som urartat i segregation, våld och konflikter. Varifrån kom den inspirationen?
Avstånden mellan de politiska partiernas väljare är mindre idag än för femtio år sedan. Det stämmer inte att polariseringen har ökat; väljarna tycker mindre illa om andra partier än tidigare, säger nestorn bland valforskare, professor emeritus Sören Holmberg i Fredagsintervjun. Han säger också att han hoppas att ett par partier åker ur riksdagen vid nästa val.
Katerina Janouch var känd som sexrådgivare, författare och debattör med en skarp tunga som ofta gästade TV-sofforna. Men när hon i en tjeckisk TV-intervju för fyra år sedan gav bilden av ett Sverige i fritt fall – där kriminalitet och otrygghet exploderat i invandringens spår och där alltfler beväpnar sig – stöttes hon ut i kylan. Och där har hon blivit kvar. Hur trivs hon med livet på andra sidan, långt från kändisfester och kindpussar?
I femte delen av intervjuserien "Generation ångest" möter Staffan Dopping Gabriel Wikström, nationell samordnare för Agenda 2030. – Det är en mänsklig rättighet att må bra, säger han. Den psykiska hälsan ingår i idén om ett hållbart samhälle. Är den psykiska hälsan sämre än för 20-30 år sedan? Har svenska politiker förstått hur det är ställt och hur långt räcker uppmaningar om "samverkan"?
Vad är det som Sverige behöver skydda sig emot de närmaste 20-30 åren och hur kunde vi avskaffa totalförsvaret runt millennieskiftet? Katarina Engberg är säkerhetspolitisk expert och konstaterar att Sverige glömde bort vad grundläggande försvarsförmåga är och kastade ut barnet med badvattnet. Hon ger också Donald Trump rätt på en punkt: Europa måste ta större ansvar för vår egen säkerhet.
Fler avsnitt