Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

”Ulf Kristersson är den störste förloraren”

Av Kvartal  | 12 september 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Hur ska Sverige styras efter valet? Striden om regeringsmakten är i full gång och i en serie av tre Fredagsintervjun Special tar Kvartal pulsen på de politiker som just nu avgör landets framtid. I dag har turen kommit till Anders Ygeman, gruppledare för Socialdemokraterna och politisk fixstjärna under den senaste mandatperioden. För frågorna står Staffan Dopping.

Dagens stora nyhet är en debattartikel i Dagens Nyheter där Alliansens partiledare bjuder in Socialdemokraterna till samtal om att stödja en borgerlig regering. Kan det bli något av med det?

– Nej, det tror jag inte, säger Anders Ygeman.

– Om det i framtida ordböcker kommer finnas en illustration till begreppet att bjuda in med armbågen så är den här artikeln en fullt möjlig kandidat för det. Det är en imponerande bedrift att i samma artikel kräva någons avgång och samtidigt bjuda in till samarbete. Jag tror inte det är ärligt menat. De här är Alliansens sätt att använda de sista talepunkterna från valrörelsen.

Vad är det du anser är en fortsatt valrörelseretorik?

– Dels att de bara ser sig själva som regeringsalternativ och dels att de kräver stat

sministerns avgång. Vi måste lämna den där retoriken bakom oss. Nu kräver svenska folket att vi visar lite mer ansvar och samarbetsvilja, säger Anders Ygeman.

– Vi har sett opinionsundersökningar som visar att det finns ett massivt stöd för en uppgörelse över blockgränserna. Men jag har svårt att tro att allianspartierna eller några andra tror att den livskraftigaste regeringen skulle vara just de fyra partierna.

Ni såg ganska glada ut på valkvällen?

– Jag tror folk var det. Allt är relativt. Förväntningarna var så låga. Vi hade 22-23 procent innan sommaren, säger Anders Ygeman.

– Det var många av oss som sa att det kändes bra, men vi vågade kanske inte hoppas att det skulle gå så bra.

Vad är ditt fokus just nu?

– Det är naturligtvis att få socialdemokratiskt ledd regering på plats.

”En alliansregering kommer aldrig låta Sverigedemokraterna få den roll som Vänsterpartiet har haft i den här regeringen” sa Ulf Kristersson på valnatten. Vad säger du om det?

– Det är en fullständigt obegriplig talepunkt. Det var ju Moderaterna som krävde att Vänsterpartiet skulle få just den positionen de har haft. Vi lämnade ju dem utanför just för att öppna upp för samarbete över blockgränserna, säger Anders Ygeman.

– Nu får vi se vad vi får för slutgiltigt valresultat, men om det vi har nu håller i sig är ju Ulf Kristersson den största förloraren. Han är ledare för det mindre blocket. Att då förvänta sig att det största partiet i det största blocket skulle agera något slags stödparti tror jag inte han eller någon annan moderat egentligen tror är realistiskt.

Under ett långt samtal hinner Anders Ygeman och Staffan Dopping avhandla mycket av det som sker såväl nu och som det som hände före valet. Vad menas med anständighet? Kan man dricka kaffe med Jimmie Åkesson? Tänkte Socialdemokraterna rätt i valrörelsen?

Anders Ygeman berättar också om hur samarbetet med Vänsterpartiet fungerat samt varför Centerpartiet kan definieras som ett mittenparti. Dessutom: hur har medierna skött valbevakningen? Vem ska bli talman? Och hur är egentligen Socialdemokraternas känslor för samarbetspartnern Miljöpartiet?

Hur mycket av Socialdemokraternas agerande ska förstås utifrån idén om att det viktigaste för partiet alltid är att behålla makten genom att försöka splittra Alliansen?

– Det är en ganska barnslig berättelse, säger Anders Ygeman.

– Det är klart att vi vill ha så stort inflytande som möjligt för socialdemokratiska idéer. Det är därför våra väljare röstat på oss, precis som andra partier väljare röstat på dem.

Men visst vill ni splittra Alliansen?

– Det är inget självändamål för oss, däremot är det ett självändamål att få en regering över blockgränserna som också kan regera landet, och i den meningen är det svårt att se att Alliansen plus något annat riksdagsparti skulle vara en hållbar väg framåt.

Hur ser den perfekta blocköverskridande kombination ut?

– Hade det funnit en sådan hade vi suttit och pratat om den framtida regeringsbildningen i stället för att dissekera den politiska debatten. Men jag tror inte den finns.

– En blocköverskridande regering kommer nog inte etta och tvåa på de borgerliga partiernas lista. Och det skulle en socialdemokratisk väljare inte heller ha. Gör man upp över blockgränserna betyder det att man får mindre genomslag för sin egen politik. Men vi är ändå beredda att göra det för att vi tror att blockpolitiken har negativa effekter för landet.

Så det gjorde ont i Stefan Löfven när han förklarade blockpolitikens död?

– Det får han svara på. Men det är klart att varje politiker önskar att man fick större genomslag för sin egen politik, säger Anders Ygeman.

– Men jag tror Stefan Löfven både som ledare inom fackföreningsrörelsen och för Socialdemokraterna har sett den fördumning som blockpolitiken innebär, och det gör att han är ärligt besjälad av att bryta upp den.

Lyssna på hela intervjun med Anders Ygeman här.

 

 

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.