SVT Vetenskap svarar
Skärmdump från SVT Play.
I en replik till artikeln ”SVT:s spektakulära påstående kan försvåra smittskyddsarbetet” skriver Johan Bergendorff, reporter, och Anna Schytt, redaktionschef på SVT Vetenskap ”att vi korrigerade en felsägning och angav att vi rättat är vi stolta över. Det är ett led i vårt arbete att bedriva en god vetenskapsjournalistik.”
Artikelförfattarna kritiserar ett program i SVT som gavs namnet Coronakampens pris. I programmet, och i hela SVT vetenskaps rapportering, har framgått att restriktionerna sparar miljontals liv, vilket vi kan vara tacksamma för. Men det vi denna gång ville lyfta fram var att kampen ändå har fört med sig en kostnad – i form av vårdskuld, bakslag för barn och kvinnors rättigheter, skolbarns utbildning och hälsa och framtida försörjning mm. Vi var tydliga med att det inte bara var restriktionerna som orsakade detta utan även andra bieffekter såsom att många inte sökte vård på grund av rädsla för smitta.
Tillgången på vetenskapligt publicerade artiklar inom området har varit begränsad och vi har ändå sett ett stort värde i att rapportera de mer översiktliga beräkningar som finns. Vi redovisar att beräkningen av extra dödsfall på grund av direkta och indirekta effekter bygger på beräkningar och prognoser, parat med vetenskapliga studier från enskilda länder och uppdaterad FN-statistik som Ekström & Swartling tagit del av för vår räkning.
Vi redovisar också att det funnits goda exempel där man lyckats väl med andra metoder, till exempel Sydkorea och Taiwan, vars initiala smittspårningsarbete verkar ha hållit smittalen nere.
Att vi korrigerade en felsägning och angav att vi rättat är vi stolta över. Det är ett led i vårt arbete att bedriva en god vetenskapsjournalistik.
Anna Schytt är redaktionschef på SVT Vetenskap.
Johan Bergendorff är reporter på SVT Vetenskap.