Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nytt från redaktionen

– Jag vill förstå världen på ett komplext sätt

Marika Lagercrantz är Kvartals nya röst. Foto: Jessica Gow / TT
Av Staffan Dopping | 19 februari 2020
Staffan Dopping är Kvartals poddredaktör. Han leder oftast Veckopanelen.
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Marika Lagercrantz är ny inläsningsröst på Kvartal. Hennes första inlästa essä är den uppmärksammade ”Farfar bad om hjälp – sedan valde han döden” av Jonathan Lundberg.

– Jag har alltid varit aktivist och politisk, men jag är ointresserad av polemik.

Nu finns två professionella inläsare som kommer att medverka på Kvartal, Marika Lagercrantz och Johan Rabaeus, vars inläsningar redan har rönt bred uppskattning.

– Jag har följt Kvartal. Jag tycker att det är viktigt att det finns många olika sorters pressröster i det här landet så att vi  kan förstå världen på ett komplext sätt.

Marika Lagercrantz har varit skådespelare och regissör i nära nog hela sitt liv. På 1970-talet var hon en central person i teaterkollektivet Jordcirkus. Lagercrantz har också ett otal filmroller bakom sig och har spelat på både Stockholms Stadsteater och Dramaten. Hon har varit kulturråd på Sveriges ambassad i Berlin och är sedan 2015 ordförande i Klys

, Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd.

Marika Lagercrantz’ första inläsning är journalisten Jonathan Lundbergs kulturessä där han beskriver sin egen psykiska ohälsa och sin farfars självmord, men som också är en genomgång av tillståndet generellt i Sverige vad gäller psykisk hälsa och arbetet för att minska antalet självmord.

– Jag blev väldigt glad när jag fick läsa den här texten. Det är en extremt viktig fråga, inte minst för unga människor. Den här artikeln är väldigt politisk, den försöker förstå vad samhället gör med unga människor. Men den är inte polemisk, och det gillar jag.

Marika Lagercrantz berättar om den roll som psykisk ohälsa har spelat i hennes egen släkt och hur mycket öppnare vi i dag kan vara om denna fråga. När hennes far, publicisten och författaren Olof Lagercranz, inte hade lång tid kvar att leva bad han Marika att säga något om tiden just då (år 2001), själv kunde han inte följa med längre. Och hon överraskade honom genom att säga att det är skönt att få leva nu.

– Varför då? Är det inte hemskt därute, undrade den åldrade fadern.

– Nej, idag kan man faktiskt säga att jag mår psykiskt dåligt utan att bli skambelagd, men det kunde man inte när din farmor var ung. Idag kan man säga att man är nykter alkoholist eller att min far har tagit livet av sig. Utan att skammen och utanförskapet blir totalt.

Vilken är din syn på Kvartal?

– Jag är nyfiken och skeptisk på samma gång. Och ser fram emot att försöka förstå. Låt oss prata mycket med varandra, låt oss skriva komplexa texter.

Hur förbereder du en inläsning?

– Ska jag framföra en text måste jag förstå vad den säger, och förhoppningsvis är det i samstämmighet med författaren eller skribenten som har skrivit det.

Är du lika politisk nu som när du var ung?

– Jag har alltid varit politisk. Jag har varit en aktivist hela mitt liv. Jag är av övertygelsen att livet, kärleken och politiken hör samman.

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.