Så tar vi fram statistiken
Statistiken över skjutningar bygger på ett system för automatisk och kontinuerlig datainsamling. Polisens officiella händelserapporter och publicerade nyhetsartiklar analyseras för att hitta information när en skjutning ägt rum.
Insamlade data struktureras och klassificeras på olika sätt, exempelvis utifrån tid och plats för händelsen.
För att en skjutning ska registreras i databasen krävs alltså att den gjorts känd, antingen av polisen eller i nyhetsmedier. Av denna anledning kan statistiken på kvartal.se/skjutningar avvika något från de officiella siffror som polisen publicerar och som uppdateras en eller två gånger per månad.
Databasen uppdateras oftast omgående efter att information om en ny skjutning spridits, men alla insamlade data granskas manuellt före publicering på kvartal.se/skjutningar. Av den anledningen uppdateras statistiken och händelserapporterna ibland med viss fördröjning.
Så tar vi fram händelserapporterna
I samband med varje ny skjutning tar vi fram en händelserapport som först publiceras under rubriken ”Senaste skjutningen”, och som även återfinns på Sverigekartan (där finns också händelserapporter för samtliga registrerade skjutningar). Händelserapporterna bygger på information som samlas in från en rad olika källor, bland annat polisen och andra nyhetsmedier (källorna anges med länkar direkt under händelserapporten), och sammanfattas med hjälp av AI-verktyget ChatGPT från Openai. Alla händelserapporter granskas av en mänsklig redaktör före publicering.
Vad är en skjutning?
I möjligaste mån används samma definition av en skjutning som polisen använder:
”En bekräftad skjutning är tillfälle då det avfyrats projektiler med krutladdat vapen och att det finns spår efter detta i form av kulor, hylsor eller skador på material eller personer som kommer av beskjutningen, alternativt att det finns fler än ett oberoende ögonvittne till skjutningen. Skjutningen måste också vara icke-legal och inte uppenbart oavsiktlig.”
(Källa: https://polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/sprangningar-och-skjutningar/)
Ibland äger misstänkta skjutningar rum, men där det varken utifrån polisens rapportering eller utifrån tillgängliga medieuppgifter går att avgöra om den nationella definitionen är uppfylld. I dessa lägen inkluderas vanligen händelsen i databasen ändå, men markeras då som obekräftad. Vid tveksamma situationer är vår regel att hellre inkludera än exkludera, att ge så utförlig information som är möjligt, och lämna bedömningen till läsaren snarare än att riskera att verkliga skjutningar inte sparas i databasen.
Tidsangivelser
Den information om datum och tid som anges för en skjutning är ofta baserad på officiell information från polisen. Saknas sådan information görs en rimlighetsbedömning utifrån tillgängliga medieuppgifter. Om endast ungefärlig timme för skjutningen är känd kommer skjutningen att registreras vid minut 0 denna timme, och om det endast är känt vilken dag en skjutning ägt rum kommer den att registreras vid midnatt aktuellt dygn.
Platsangivelser
För varje skjutning registreras geografiska koordinater, utifrån en så noggrann angivelse av platsen för skjutningen som offentligt tillgängliga uppgifter tillåter.
Om flera skjutningar samma år registrerats på samma geografiska plats kommer dessa ändå att visas med en mycket liten skillnad i de geografiska koordinaterna. Detta för att undvika att de i dess helhet överlappar varandra när de markeras ut på en Sverigekarta.
Ingår självmord och självmordsförsök i statistiken?
Beredningsenheten på Nationella operativa avdelningen (NOA) uppger att självmord och självmordsförsök i form av skjutningar inte räknas med i polisens officiella statistik. Självmord och självmordsförsök inkluderas inte heller på kvartal.se/skjutningar.