Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

.

Poddar från Kvartal

Här hittar du alla avsnitt av Veckopanelen, Fredagsintervjun och Den svenska modellen. Dessutom våra nya poddar Opinionen just nu och Redaktionen tipsar. 

Poddar från Kvartal

Här hittar du alla avsnitt av Veckopanelen, Fredagsintervjun och Den svenska modellen. Dessutom våra nya poddar Opinionen just nu och Redaktionen tipsar. 

.

Historikern Gudrun Persson har i hela sitt liv varit fascinerad av Ryssland och rysk kultur. Som forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, sitter hon inne med djupa kunskaper om Rysslands historia och dess roll också för den säkerhetspolitiska kris som råder just nu. Hon anser att den ryska ledningen har spelat skickligt, men vill inte uttala sig om sannolikheten för att situationen allvarligt förvärras. Hon betonar att vi ska stå upp och försvara de grundläggande europeiska principerna om rättsstat, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.
Stödet för svenskt Nato-medlemskap har ökat över tid, liksom stödet för allmän värnplikt. Men förskjutningarna går långsamt. Här är podden som utgår från stämningsläget i Sverige, ett samarbete mellan opinionsinstitutet Demoskop och Kvartal. Kvartals Henrik Höjer samtalar med Demoskops vd Karin Nelsson.
Valåret fick en rivstart med Expressens avslöjande om en efterlyst städare vid statsministerns hem. Men vad hade Säpo gjort ? Omikronsmittan skenar, och Liberalerna talar om maktmissbruk av regeringen. ÖB uttalar allvarsord om ryska hot mot Ukraina och Nato. I panelen: Maria Wetterstrand, chef för hållbarhetsföretaget Miltton i Bryssel, Henrik Jönsson, libertariansk entreprenör och samhällsdebattör och Daniel Suhonen, chef för Katalys och medgrundare till S-föreningen Reformisterna.
När Hanif Bali tog plats i riksdagen för Moderaterna var det få som visste vem han var. Den skäggige 23-åringen visade sig dock ha oanade talanger och gjorde sig snabbt ett namn på sociala medier. Med fler personliga följare på Facebook och Twitter än vad själva partiet har blev han en allt mäktigare opinionsbildare. Men nog har det skavt mellan Hanif Bali och partiet emellanåt. Och anklagelsen om olämpligt sexuellt beteende mot en ungmoderat – och inte minst hur partiet hanterade det den historien – ledde fram till den aviserade skilsmässan mellan Bali och Moderaterna.
Moderaterna KU-anmäler energiministern och återigen handlar det om kärnkraften och vad som menas med hållbar. Omikron-varianten smittar allt fler, och diskussionen om vaccinpass hettar till. Ett år efter stormningen av Kapitolium lägger president Biden skulden på förre presidenten Donald Trump. I panelen: Jonas Lundgren, vänsterpartist från Lidingö, Johan Wennström, doktor i statsvetenskap och Hanna Wagenius, jurist och lokal centerpolitiker i Östersund.
Fler avsnitt