Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

Poddar från Kvartal

Här hittar du de återkommande poddarna Fredagsintervjun, Veckopanelen, Djupet och Opinionen just nu.

Poddar från Kvartal

Här hittar du de återkommande poddarna Fredagsintervjun, Veckopanelen, Djupet och Opinionen just nu.

Veckopanelen2 december 2023

Där smällde han igen statsministerdörren

Laddar ...
Efter Jimmie Åkessons utspel på landsdagarna om att stoppa nya moskéer har Socialdemokraterna tyckt sig se en gräns passeras. Statsminister Ulf Kristersson tycker att både S och SD bör sansa sig. Hur blandar man befolkningen bättre, som en socialdemokratisk arbetsgrupp önskar? Och kommer riksdagspartierna att fortsatt motsätta sig tanken på att avkriminalisera innehav av narkotika för eget bruk? Med Per Gudmundson, Lisa Bjurwald och Stefan Stern under ledning av Staffan Dopping.

Fredagsintervjun1 december 2023

Miljöpartiet borde lära av Finland

Laddar ...
Kärnkraftsdirektören Patrick Fragman intervjuas av Magnus Thorén. Från att ha beskrivits som farlig, dyr och ålderstigen är kärnkraften åter inne i den politiska värmen. Sverige ska bli en ledande kärnkraftsnation igen, lovar regeringen, och även inom miljörörelsen höjs röster för att vägen bort från kol, olja och gas inte bara kan gå via sol och vind. Som vd för Westinghouse, ett av världens största kärnkraftsföretag, har Patrick Fragman upplevt den radikala omsvängningen från första parkett. Hur ser han på Sveriges planer på nya reaktorer i drift redan 2035?

Djupet26 november 2023

Det gröna stålet i norr – klimatvinst eller ekonomiskt haveri?

Laddar ...
Satsningen på fossilfritt stål beskrivs som en hörnsten i den svenska gröna omställningen. Med hjälp av den ska utsläppen minska, Sverige tjäna pengar och Norrland få nya invånare. Men hur vet industrin att det är rätt grön teknik de satsar på? Och kan kommunerna vara säkra på att miljardlånen kommer betala sig? Med: Annika Wallenskog, SKR, Magnus Henrekson, professor i ekonomi och Niklas Johansson, direktör för klimat och kommunikation på LKAB. Programledare: Magnus Thorén.

Veckopanelen25 november 2023

Som statsminister har man en
viktig roll att lugna ner

Laddar ...
Ännu en vecka med mycket fokus på antisemitism i Sverige. I riksdagen friskriver sig partierna men skuldbelägger sina motståndare. Varför lajkade språkröret Märta Stenevi konstnären Stina Wollters inlägg på Instagram? Och hur hanterade statsminister Ulf Kristersson de propalestinska buropen när han fördömde Hamas? Tidöpartierna talar om hederlighet, och Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad. I panelen: Elinor Odeberg, Hanna Wagenius och Richard Sörman. Programledare: Staffan Dopping.

Fredagsintervjun24 november 2023

Man vänjer sig aldrig vid stanken av lik

Laddar ...
Den ukrainafrivillige svenske soldaten Oliver Mets intervjuas av Magnus Thorén. Under anropsnamnet ”Engine” stred han i Internationella legionen i Ukraina. I Fredagsintervjun berättar han om krigets vardag, hur ryssar är att möta i närstrid och om att hitta lager av döda unga män i intagna skyttegravar. Men också om hur hans uppväxt i forna Sovjet bidrog till beslutet att riskera livet för att stoppa Putin.
Fler avsnitt