Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

Poddar från Kvartal

Här hittar du de återkommande poddarna Fredagsintervjun, Veckopanelen, Djupet och Opinionen just nu.

Poddar från Kvartal

Här hittar du de återkommande poddarna Fredagsintervjun, Veckopanelen, Djupet och Opinionen just nu.

Veckopanelen9 december 2023

Det finns hundra andra sätt att kränka de här människorna

Laddar ...
Danmark förbjuder bränning av koraner och andra religiösa skrifter. Påverkar det oss i Sverige? Amerikanska trupper på svensk mark kan snart bli verklighet. Kvartals avslöjande om opinionsinstitutet Novus i veckan har satt ljuset på branschens mätmetoder och transparens. Svenska skolan sjönk som en sten i senaste Pisamätningen, och begreppet åsiktskorridoren fyller tio år. Med Lars Leijonborg, Håkan A Bengtsson och Inga-Britt Ahlenius.

Fredagsintervjun8 december 2023

En ny grupp unga som socialtjänsten aldrig har haft

Laddar ...
Doktorn i socialt arbete och regeringens utredare av socionomutbildningen Michael Tärnfalk intervjuas av Jörgen Huitfeldt. Den eskalerande ungdomskriminaliteten är ett av vår tids allvarligaste problem och lagstiftningen går snabbt i repressiv riktning. Samtidigt upprepas ständigt samma mantra: "Vi måste satsa mer på det förebyggande arbetet!" Men vad innebär det i praktiken? Vet vi ens vad som fungerar och varför socialtjänstens gängse metoder inte längre tycks vara särskilt framgångsrika?

Veckopanelen2 december 2023

Där smällde han igen statsministerdörren

Laddar ...
Efter Jimmie Åkessons utspel på landsdagarna om att stoppa nya moskéer har Socialdemokraterna tyckt sig se en gräns passeras. Statsminister Ulf Kristersson tycker att både S och SD bör sansa sig. Hur blandar man befolkningen bättre, som en socialdemokratisk arbetsgrupp önskar? Och kommer riksdagspartierna att fortsatt motsätta sig tanken på att avkriminalisera innehav av narkotika för eget bruk? Med Per Gudmundson, Lisa Bjurwald och Stefan Stern under ledning av Staffan Dopping.

Fredagsintervjun1 december 2023

Miljöpartiet borde lära av Finland

Laddar ...
Kärnkraftsdirektören Patrick Fragman intervjuas av Magnus Thorén. Från att ha beskrivits som farlig, dyr och ålderstigen är kärnkraften åter inne i den politiska värmen. Sverige ska bli en ledande kärnkraftsnation igen, lovar regeringen, och även inom miljörörelsen höjs röster för att vägen bort från kol, olja och gas inte bara kan gå via sol och vind. Som vd för Westinghouse, ett av världens största kärnkraftsföretag, har Patrick Fragman upplevt den radikala omsvängningen från första parkett. Hur ser han på Sveriges planer på nya reaktorer i drift redan 2035?

Djupet26 november 2023

Det gröna stålet i norr – klimatvinst eller ekonomiskt haveri?

Laddar ...
Satsningen på fossilfritt stål beskrivs som en hörnsten i den svenska gröna omställningen. Med hjälp av den ska utsläppen minska, Sverige tjäna pengar och Norrland få nya invånare. Men hur vet industrin att det är rätt grön teknik de satsar på? Och kan kommunerna vara säkra på att miljardlånen kommer betala sig? Med: Annika Wallenskog, SKR, Magnus Henrekson, professor i ekonomi och Niklas Johansson, direktör för klimat och kommunikation på LKAB. Programledare: Magnus Thorén.
Fler avsnitt