Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Von der Leyen vill dumpa Meloni för De gröna

Italiens premiärminister Giorgia Meloni, till höger, och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen anländer till ett rundabordsmöte vid ett EU-toppmöte i Bryssel fredagen den 22 mars 2024. Foto: Omar Havana/AP/TT

Den nya politiska maktbalansen som uppstod efter EU-valet har komplicerat Ursula von der Leyens plan på att söka stöd för sitt omval hos högern i parlamentet. Nu vänder hon sig åter till De gröna för att säkra en majoritet.

Av Göran Fröjdh | 10 juli 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Ursula von der Leyen förlitar sig på att väljas om till kommissionsordförande med röster från tre partigrupper: Mittenhögerns EPP, EU-socialisterna i S&D och Liberalerna i Renew.

Enligt den senaste mandatfördelningen har EPP 188 platser, socialisterna 136 och liberalerna 76 –  vilket tillsammans säkrar en majoritet på 400 av EU-parlamentets 720 mandat. Däremot är frågan om von der Leyens omval inte lika säker. EPP räknar med att upp till 15 procent av rösterna från enskilda parlamentariker kan komma att rösta nej till hennes kandidatur, skriver Euractiv.1

Framför allt finns en oro för att inte alla inom socialistgruppen skulle rösta på von der Leyen – och det finns även tveksamheter om hur medlemmar i hennes egen partigrupp, EPP, kommer att rösta, framför allt de från Frankrike och Österrike.

Under EU-valrörelsen öppnade von der von der Leyen och EPP-ordföranden Manfred Weber därför för samarbete med vad de kallar de ”friska” delarna av högern, som Italiens Giorgia Melonis ECR, i stället för att samarbeta med De gröna. Socialisterna sparkade dock bakut och meddelade att stödet för von der Leyen skulle dras tillbaka om hon gjorde upp med Meloni.

Därför har von der Leyen börjat samtala med De gröna för att försäkra sig om gruppens 53 röster. De rösterna kommer dock till ett högt pris: Att den gröna given, EU:s stora klimatpaket som bland annat förbjuder försäljning av nya bensin- och dieselbilar efter 2035, ska fortsätta att gälla – utan några omförhandlingar.

EPP-gruppen är dock långt ifrån ense om att göra upp med De gröna. Jordbrukssamordnaren Herbert Dorfmann säger till Euractiv att von der Leyen ”inte borde söka stöd från De gröna”, för att undvika att hamna i samma situation som tidigare – där fokuset på miljöfrågorna inneburit att böndernas situation försummats.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.euractiv.com/section/politics/news/von-der-leyen-seeks-safe-majority-to-the-left-amid-collapsed-trust/

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.