Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Krönika

Vladimir kalsongförgiftaren

Illustration: Hans von Corswant

I tisdags besökte utrikesminister Ann Linde sin ryske motsvarighet Sergej Lavrov. Samtidigt avslutades skådeprocessen mot oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj som dömdes till tre och ett halvt års fängelse. Det kan framstå som utmanande att Sverige ens har samtal med en sådan regim. Hur ska den demokratiska omvärlden förhålla sig till en stormakt som styrs av en rädd envåldshärskare?

 

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Jörgen Huitfeldt | 7 februari 2021
Jörgen Huitfeldt är chefredaktör på Kvartal.
Profil Inlästa texterLästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Vad är egentligen Ryssland för slags samhälle under Vladimir Putins styre? Den gamle KGB-officeren som tog med sig tankesätt och metoder från sina många år i Sovjetunionens säkerhetstjänst. Jag har slukat mängder av dokumentärer och en del böcker om Putin eftersom han är så fascinerande. Skamlösheten, schackspelandet, hans förmåga att alltid ligga steget före, se faran innan den kommer och agera proaktivt är på ett sätt imponerande. Samtidigt närmast förkroppsligar han fascismens dröm om den starke mannen.

Jag tror dock att skenet bedrar. För det som gör att den ryske presidenten framstår som så stark och handlingskraftig är att han i sitt envälde inte behöver ta hänsyn till demokratins tröga processer. Det är inte svårt att få saker gjorda när man inte behöver underkasta sig något parlament eller några juridiska hinder. Och det är lätt att få folk att göra som man vill när konsekvensen för dem som opponerar sig ofta förefaller kunna bli lönnmord eller godtyckliga domar följda av mångåriga fängelsestraff.

Läs mer Visa mindre