Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Vit melankoli

Föräldrar i Filipstad protesterar mot planer på att blanda elever med svensk och utländsk bakgrund. Foto: Magnus Wennman/TT

Sverige har på några årtionden gått från att vara homogent till att bli det kanske mest segregerade landet i västvärlden, men självbilden av såväl den färgblinda moraliska stormakten som det homogena Sverige lever kvar. I boken Vit melankoli menar forskarna Tobias Hübinette och Catrin Lundström att både höger och vänster präglas av sorgen efter det gamla Sveriges nationella identitet. Kvartal publicerar här ett utdrag ur boken.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Tobias Hübinette och Catrin Lundström | 30 april 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 9 minSkärmläsarvänlig
I korthet
 Vår analys och diagnos av den svenska vithetens nuvarande tillstånd är att den lider av vad vi konceptualiserar som en vit melankoli. Detta melankoliska tillstånd har uppstått på grund av den upplevda förlusten av såväl det gamla, vita Sverige som det goda, solidariska Sverige. Å ena sidan känner många att det gamla Sverige – som för inte särskilt länge sedan var påtagligt vitt – just nu är på väg att försvinna för alltid. Å andra sidan upplever många samtidigt att Sverige som progressiv nation, det vill säga det ”goda Sverige”, också är på väg att försvinna bort. I båda dessa fall upplevs Sverige som ”hotat” av närvaron av icke-vita som både har förstört nationens homogenitet och åtminstone indirekt fört Sverigedemokraterna in i riksdagen.

Läs mer Visa mindre