Kvartal har på kort tid blivit en medieaktör bestående av medarbetare som spelar i journalistikens högsta serie. En konsekvens av det och att varje medarbetare på Kvartal får stort utrymme att göra det de är bäst på – är att de märks och syns. Detta gör i sin tur att de blir attraktiva att rekrytera för andra. Viktor Barth-Kron har just meddelat att han kommer att bli Expressens nye politiska kommentator. Och även om vi sörjer förlusten av Viktor – att säga något annat vore att fara med osanning – så ser vi detta som ett tecken på vår växande styrka: Kvartal kan rekrytera de bästa vilket också innebär att de ständigt är efterfrågade av andra.

Trots att Viktors sejour på Kvartal blev kortare än vi önskat hann han bidra med massor. Genom sin stora följarskara på sociala medier gjorde Viktor det möjligt för fler att upptäcka Kvartal, han visade att en enda person kan skapa en politisk bevakning av yppersta klass. Dessutom har hans videojournalistik ”Veckan Med Viktor” lockat hundratusentals tittare. Viktor har också varit en ovärderlig partner för mig i utvecklingsarbetet av Kvartal. Alltid konstruktiv, alltid positiv och alltid med gott omdöme. Sannolikt är det också därför Expressen bedömer att han redan vid 33 års ålder är mogen för att axla rollen som politisk kommentator. För att sätta erbjudandet i perspektiv kan jag nämna vilka andra journalister som idag är kommentatorer på de stora medierna: Tomas Ramberg, Ekot, Mats Knutson, SVT, Lena Mellin, Aftonbladet, Göran Eriksson, SvD och Ewa Stenberg, DN.

Det var också det unika i erbjudandet som gjorde att Viktor valde att lämna Kvartal där han av allt att döma har trivts utmärkt. Precis som vi har trivts med honom. Vi önskar Viktor all lycka på hans nya jobb och kommer att följa hans vidare karriär med stort intresse.

Nöden är uppfinningarnas moder, brukar det ju heta. Och även om det faktum att vi tappar en mycket uppskattad medarbetare inte är att betrakta som något nödläge sätter det ändå igång den innovativa energin som är Kvartals DNA. För det är så vi fungerar: Vi ser verkligheten som den är och anpassar oss efter den. Så vår reaktion på denna för oss tråkiga nyhet kommer med andra ord inte vara att sitta still.

Vi hörs!