Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Vad är det som Sverige behöver skydda sig emot de närmaste 20-30 åren och hur kunde vi avskaffa totalförsvaret runt millennieskiftet? Katarina Engberg är säkerhetspolitisk expert och konstaterar att Sverige glömde bort vad grundläggande försvarsförmåga är och kastade ut barnet med badvattnet. Hon ger också Donald Trump rätt på en punkt: Europa måste ta större ansvar för vår egen säkerhet.

Fler avsnitt

Den svenska demokratin är inte riktigt vid fullgod hälsa, anser statsvetaren Sten Widmalm som tillsammans med forskarkolleger har undersökt några områden där de demokratiska idealen sviktar. Det har funnits en utbredd uppfattning i Sverige att demokratin är till för att vi ska tycka lika. Graden av politisk intolerans bland svenska folket är så hög att forskarna blev närmast chockade. Och sociala medier bör man vara ytterst försiktig med, tycker Sten Widmalm.
– Givetvis går det att knäcka gängen, och det är problematiskt när det sägs från polishåll att det inte går. Det säger kriminologen Amir Rostami som bland annat har forskat om kriminella gäng. Han konstaterar att tecken på den utveckling som varit har funnits länge. – Sverige har varit senfärdigt sedan 90-talet. Amir Rostami betonar att hårdare straff saknar effekt om inte folk åker fast. Och det finns en paradox: det generella Sverige har en positiv utveckling även när det gäller brott. Men just de allvarliga brotten – skjutvapenbrotten, hur kriminella samarbetar – det har blivit en gigantisk utmaning.
Alla politiska turer om de svenska pensionerna gör förre FP-ministern Bo Könberg bekymrad. – Det är ganska trist det som pågår, men jag hoppas att partierna drar någon slutsats av det som har hänt. Bo Könberg ledde den grupp som skapade det nuvarande pensionssystemet, och det är fortfarande en reform som fyller honom med stolthet. Systemet och pensionsgruppen har fungerat väl fram till för något år sedan. Men om den ska bestå kräver det att partier inte gör som Socialdemokraterna gjorde förra hösten, säger Bo Könberg.
Hur stor konstnärlig frihet kan dokumentärfilmare tillåta sig? Kvartals granskning av den hyllade SVT-dokumentären Sabaya har återaktualiserat den välbekanta frågan. Eftersom publiken ofta reagerar på ett liknande sätt – oavsett om det är en dokumentär eller en journalistisk granskning den tar del av – måste rågången kanske tydliggöras. Eller? Med utgångspunkt från exemplet Sabaya, som fördjupas med hjälp av Ekots mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén, diskuterar Jörgen Huitfeldt frågan om dokumentären och sanningen med SVT:s dokumentärchef Axel Arnö.
Vi har vant oss vid braskande rubriker om unga män som skjuter varandra till döds. Inte sällan på öppen gata inför många vittnen. Tidigare har detta oftast skett i storstädernas utanförskapsområden. Men hittills i år kan en oroande trend skönjas: Omkring hälften av dödsskjutningarna har ägt rum i mindre eller medelstora städer orter som Kalmar, Örebro och Eskilstuna. Har gängvåldet spritt sig till hela Sverige? Med Peter Torstensson, poliskommissarie, Katarina Gunnarsson, reporter SR, Lasse Wierup, kriminalreporter på Di och Manne Gerell, docent i kriminologi.
Fler avsnitt