Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Krönika |

Vi kunde nog ha sett det komma

Illustration: Hans von Corswandt

Nu ska Sveriges säkerhetspolitiska position omstöpas på ett par månader – den som har legat fast i 200 år. Men ingen kunde förutse att Ryssland skulle gå till massiv attack mot Ukraina, sägs det från politiskt håll. Kvartals Staffan Dopping sätter frågetecken för det påståendet.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Staffan Dopping | 17 april 2022
Staffan Dopping är Kvartals poddredaktör. Han leder oftast Veckopanelen.
Profil Inlästa texterLästid 10 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Trots att jag knappast är någon möp (militärt överintresserad person) har jag inte mindre än tre gånger varit i det militära försvarets sold. Första gången som värnpliktig på soldattidningen Värnplikts-Nytt, andra gången som stabsredaktör i en FN-bataljon på Cypern och tredje gången som informationsdirektör i Försvarsmakten (augusti 2005–december 2008). När jag betraktar svenska politikers strategiska rörelsemönster kan jag inte bortse från vissa inblickar som jag har fått på vägen.

Var det verkligen som Socialdemokraternas partisekreterare sa i tisdags till Aftonbladet, att ingen hade kunnat tänka sig det som Ryssland och Putin satte i gång den 24 februari?  Och den jordbävning i svensk säkerhetspolitik som nu pågår – var den alldeles opåkallad ända fram till invasionen i Ukraina? Det är en hel del som skaver i svensk försvarsdebatt.

Under några avgörande år på 90-talet och 00-talet var enigheten i riksdagen påfallande. Visserligen hade Liberalerna redan 1999 tagit ställning för ett Natomedlemskap, men den omfattan

Läs mer Visa mindre