Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Vetenskapliga dimridåer och en myndighet som drar en vals

Anders Tegnell under en pressträff, våren 2021. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att använda citat ur Alice i Underlandet när man beskriver Folkhälsomyndighetens hanterande av vissa fakta är kanske simpelt, skriver författaren, filmaren och virologen Lena Einhorn. Men liknelsen tränger sig på.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Lena Einhorn | 17 juni 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 8 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Vissa slags frågor föranleder Folkhälsomyndigheten, och Anders Tegnell, att jonglera med fakta.

Framförallt gäller detta frågor där myndigheten tidigt tog ställning, och nu är ovillig att medge att kunskapsläget förändrats.

På pressträffarna leder förfarandet till att följdfrågor lätt kväses.

Men frågan är: Varför finns detta behov av att hålla fast vid gamla tankegångar?

”Om jag hade en egen värld så skulle allting vara nonsens. Ingenting skulle vara vad det är, utan allt skulle vara vad det inte är. Och tvärtom förstås. Vad det är, är det inte. Och vad det inte är, är det. Fattar du?”

Lewis Carroll: Alice i Underlandet

Det var på Folkhälsomyndighetens pressträff, den 27 augusti. Journalisterna satt som vanligt samlade i FHM:s hörsal, skärpta och uppmärksamma. Ja, hela landet satt samlat, framför teveapparaterna, nästan som i teves barndom, eller när Sverige brukade spela ishockey-VM (då, när ishockey-VM spelades på vintern).

Tre personer stod på podiet. Men det var bara en, statsepidemiologen Anders Tegnell, som fick frågorna. Så var det nästan jämt. Det var honom man vände sig till, han var auktoriteten. Turen hade nu kommit till TV4:s duktiga vetenskapsjournalist, Anneli Megner Arn. Hon hade förberett sin fråga länge:

”Ni har ju sagt flera gånger att det här vetenskapliga underlaget för munskydd är svagt”, började hon. ”Och då har jag funderat lite grann vad ni lutar er emot för rapporter. Och jag har kontaktat pressavdelningen för en vecka sen och bett

Läs mer Visa mindre