Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Samhälle |

Vem tar på sig ledartröjan i arbetsmarknads-politiken?

Vem tar över stafettpinnen för arbetsmarknadspolitiken? Tidigare arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) flankerad av representanter för de borgerliga partierna och Miljöpartiet när en blocköverskridande reform om yrkesintroduktionsanställningar (YA) presenterades 2016. Foto: Lars Pehrson/TT.

Arbetslösheten har under pandemin ökat snabbare i Sverige än i omvärlden. Regeringen Löfvens tidigare mål om lägst arbetslöshet i Europa blir alltmer avlägset. Riksdagspartierna tävlar nu om att värna nattväktarstaten och förbättra klimatpolitiken, men vem ska städa upp i arbetsmarknadspolitiken?

Av Jonas A Eriksson | 12 augusti 2021
Jonas A Eriksson är analytiker, skribent och rådgivare. Han har tidigare varit kommunikationschef på Skagen Fonder, ekonom på Riksbanken och tjänsteman i regeringskansliet.
ProfilLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
I juli publicerades Employment Outlook¹. En publikation framtagen av den rika världens ekonomiska samarbetsorganisation OECD. Den går igenom hur arbetsmarknaden utvecklas och vad som kan göras för att förbättra den i de 38 medlemsländerna. I år gick rapporten under radarn i Sverige.

… inte en enda artikel [har] skrivits om den i svenska medier.

En slagning i Retrievers mediearkiv visar att inte en enda artikel skrivits om den i svenska medier. Rapporten brukar annars, utan en pågående pandemi och en uppblossande regeringskris, trigga både nyhetsartiklar, debattinlägg och politiska utspel om den svenska arbetsmarknaden.² Från höger till vänster. Med både politiska partier, fack- och arbetsgivarorganisationer. Förslag kring hur sysselsättningen kan höjas och arbetslösheten minska. Hur lönerna ska säkras eller företagsklimatet förbättras. Men i år lyser de med sin frånvaro.

Arbetslösheten ökar kraftigt

Enligt OECD har 22 miljoner jobb försvunnit i de rika länderna under pandemin, trots omfattande program för korttidsarbeten. Risken är stor att långtidsarbetslösheten biter sig fast i hela OECD-området, i ett läge där sysselsättningen inte kommer att ha återhämtat sig till nivåer innan pandemin förrän år 2023. Detta trots en stark ekonomisk återhämtning.

Läs mer Visa mindre