Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

Djupet

Kvartal går på djupet i några av Sveriges mest brännande samhällsfrågor med hjälp av inbjudna experter.

Djupet

Kvartal går på djupet i några av Sveriges mest brännande samhällsfrågor med hjälp av inbjudna experter.

Djupet25 juni 2023

Vätgasen – klimaträddare eller grön bubbla?

Laddar ...
Fossilfri vätgas pekas av både näringsliv och politiker ut som en avgörande pusselbit för att kraftigt få ner utsläppen av växthusgaser och rädda klimatet. Men kommer det verkligen att fungera? Med Christian Sandström, biträdande professor, Jönköping International Business School och Ratio. Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik och egen företagare inom rådgivning och utbildning på kärnkraftsområdet, Gustav Green, forskare inom förnybara energisystem och vätgassystem på forskningsistitutet RISE och Mikael Nordlander, utvecklingschef för Vattenfalls industrisamarbeten, bland annat Hybrit. Programledare: Magnus Thorén

Fler avsnitt

Djupet28 april 2024

EU-special om de största hoten mot Europa

Laddar ...
Rysslands krig, Kinas inflytande, terrorism och Donald Trump som möjlig president i USA. Det tecknas en mörk bild när det gäller EU:s framtida säkerhet inför valet till Europaparlamentet i juni. Vilket ben ska unionen stå på i valet mellan öppenhet inför omvärlden och ökat fokus på gränsskydd och inre säkerhet? Med Göran von Sydow, direktör för Sieps, Gunilla Herolf, forskare på Utrikespolitiska institutet och Klas Friberg, tidigare Säpochef. Programledare Magnus Thorén.

Djupet31 mars 2024

Svenska journalister – sanningssökare eller aktivister?

Laddar ...
Maktens megafoner med egna agendor, och med beröringsskräck för de mest brännande samhällsfrågorna. Så låter ibland kritiken mot journalister. Hur hanterar vi uppdraget att beskriva verkligheten och söka sanningen? Med Johan Åsard, redaktör och tidigare chef för TV4:s Kalla fakta, Trifa Abdulla, tidigare journalist på Sveriges Radio och Jörgen Huitfeldt, chefredaktör på Kvartal. Programledare: Magnus Thorén.

Djupet25 februari 2024

Ett Ryssland på krigsfot

Laddar ...
Med sanktioner, frusen valutareserv och beslagtagna lyxbåtar ägda av oligarker skulle Ryssland tvingas på knä av Väst. Tillsammans med stödet till Ukraina skulle det göra anfallskriget hopplöst. Två år senare växer den ryska ekonomin, rubeln har inte kraschat och Trump kan vara på väg tillbaka till Vita huset. Med Johan Engvall, Centrum för östeuropastudier och Helge, frivillig soldat och utbildare i Ukraina. Programledare: Magnus Thorén.

Djupet28 januari 2024

Hur många människor tål jorden?

Laddar ...
På mindre än 100 år har världens befolkning ökat från två miljarder till över åtta miljarder människor. Och ökningen fortsätter. Är jorden överbefolkad? Vad går att göra åt det? Och varför anses frågan tabu inom miljörörelsen, trots larm om ökande utsläpp, utfiskade hav och hotade arter? Med Frank Götmark, professor i ekologi och miljövård och Johan Gärdebo, historiker vid Uppsala universitet. Programledare Magnus Thorén.

Djupet31 december 2023

Vad ofrivillig ensamhet gör med oss

Laddar ...
Att känna sig ensam och isolerad mot sin vilja är svårt för oss människor. Att inte ha nära vänner och inte ingå i meningsfulla sammanhang påverkar oss negativt både fysiskt och psykiskt, visar forskning. Hur tar man sig ur ofrivillig ensamhet? Och är verkligen vi svenskar så ensamma som det ofta påstås? Med Lena Dahlberg, professor i socialt arbete och Anna Bennich, psykolog och författare. Programledare: Magnus Thorén.
Fler avsnitt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.