Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Världens mest efterlängtade vaccin

Vaccinering inne i Blå hallen i Stadshuset. 550 personer inom vårdnära yrken i Stockholm fick sin första dos covid-19-vaccin under söndagen i Blå hallen. FOTO: Gustaf Månsson/SvD/TT

Aldrig tidigare har vi sett en så snabb utveckling av ett vaccin som nu. Från tillkännagivandet av den genetiska koden för det nya coronaviruset sars-cov-2 till ett färdigt vaccin på mindre än ett år – det är rekordfart i vaccinsammanhang. Många frågor dyker upp när man tänker på detta. Hur kan det ha gått så snabbt? Hur effektiva är vaccinerna? Kan vi lita på att de är säkra? Kommer vi att kunna återgå till livet som före pandemin när vi har vaccinerats? Lars Frelin, vaccinforskare och docent vid Karolinska institutet, förklarar.

Av Lars Frelin | 2 februari 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Stöd KvartalLästid 12 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Låt oss börja med hur det går till med vaccinutveckling. Framtagande av vaccin sker enligt en tydligt utstakad väg med ändamålet att säkra och effektiva vaccin tas fram. Så vad är målet med ett vaccin? Svaret är flerfaldigt: att skydda mot infektion och därigenom kontrollera spridningen av smittämnet (i det här fallet det nya coronaviruset sars-cov-2), skydda mot sjukdom och således minska lidande hos dem som smittas av sjukdomen och att ge individen som tagit vaccinet ett långsiktigt skydd mot smittämnet.

Läs mer Visa mindre