Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Krönika |

Världen skälver när de driftiga flyr

Så här går veckorna på Shanghais isolationscenter. Foto: Shan Zhi/TT

I en värld där kampen om talanger avgör länders framtid behöver den allvarligaste formen av protest inte vara hörbar, den kan bara handla om att gå mot exit.

Av Ola Wong | 21 april 2022
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Man behöver inte vara någon övertygad anhängare av nyliberalen Ayn Rand för att se en poäng i budskapet i boken When Atlas shrugged, svensk titel Och världen skälvde, från 1957. Boken beskriver hur samhällets mest driftiga, entreprenörer och uppfinnare, börjar försvinna. De gör alltså inte uppror, de röstar med fötterna.

Boken skildrar ett tänkt USA där socialismen är på frammarsch. Men samma krafter avgör länders framtid även idag.

Kampen om talanger avgör länders framtid

Invasionen av Ukraina har gjort att 200 000 ryssar, enligt en lös uppskattning, har lämnat landet i en omfattande kompetensflykt. Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén beskrev i ett reportage från Israel hur landet tagit emot 13 000 ryska krigsmotståndare, samtidigt som det i Ryssland görs propagandasånger där eliten hånas som förrädare. ”Adjö eliten” lyder refrängen. Den ryske författaren och  forskaren Renat Bekkin skrev för Kvartal Kultur om hur det finns två Ryssland: Det ena är präglat av förbittring, nostalgisk imperielängtan och avsky för omvärlden. Det andra Ryssland är öppet för omvärlden och hatar diktaturen. Det paradoxala som sker nu är att det är den senare gruppen som riskerar att hamna i skottlinjen för västländernas reaktioner på kriget i Ukraina. Uppgörelsen sker på slagfältet nu, men Rysslands framtida förmåga att bygga styrka avgörs av landets förmåga att fostra och attrahera talanger. Det ligger därför i Västs intresse att ta emot Rysslands brain drain.

I nuläget beräknas inte situationen i Shanghai återgå till något som liknar normalitet förrän i maj, men även efter det kommer kineserna behöva leva med ett ständigt hot om nya nedstängningar.

I Kina rapporteras välbärgade nu söka efter en utväg efter Shanghais dystopiska lockdown, som gjort att även miljardärer fått hantera grundläggande frågor som att försöka ordna mat och hantera den psykiska pressen att vara inlåst i hemmet vecka efter vecka. Den kände ekonomen Larry Hsien Ping Lang avslöjade nyligen att hans 98-åriga mor hade dött av njurproblem eftersom akutmottagningen vägrade ta emot henne. Det har släppts andra hjärtskärande videor av hur pandemipersonal nekat allvarligt sjuka vård, slagit ihjäl familjers husdjur och separerat barn från deras föräldrar för att skicka dem till isolationscenter.

I nuläget beräknas inte situationen i Shanghai återgå till något som liknar normalitet förrän i maj, men även i fortsättningen kommer kineserna att behöva leva med ett ständigt hot om nya nedstängningar. Nollcovid-politiken bär ledaren Xi Jinpings signatur och är svår att backa ifrån. Lägg till det en ekonomi där Kommunistpartiet klämmer åt IT-entreprenörer och stärker partistatens kontroll över bolagen. Då är det inte konstigt att förfrågningar till emigrationskonsulter har rakat i höjden.

Även Sverige riskerar att drabbas av brain drain. Påskhelgens kravaller bär med sig en varning om en mörk framtidsvision av dysfunktion och våldsamma inre motsättningar. Sverige har ägnat årtionden åt frågan om invandring från instabila länder med svaga utbildningssystem och dålig innovationskraft. Men verkar samtidigt ha tagit det som en självklarhet att landets driftiga inte ska emigrera. Och frågan om hur man skapar ett samhälle som lockar utländska talanger har varit frånvarande från agendan. Samtidigt har jag har genom åren fått många mejl och haft kontakter med svenskar som vill lämna eller överväger att lämna landet. Hur många samtal om det förs nu kring köksbord i Sverige? Den för ett land allvarligaste formen av protest är ibland inte hörbar, den kan bara handla om att gå mot exit.

*

Denna text är hämtad ur Kvartals nyhetsbrev. Du kan prenumerera på det genom att klicka här.

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.