Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!

Det är varken galenskap eller ondska

Foto: Laurent Dambies / Mostphotos
Av Torbjörn Tännsjö | 4 november 2016
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 19 min Skärmläsarvänlig
I korthet
  • Vi värjer oss mentalt mot brutala skeenden i vår omvärld genom att beskriva dem som galna eller onda. Men begreppen saknar reellt förklaringsvärde.
  • Att verkligen förstå en handling kräver att man vågar betrakta den i ljuset av den handlandes egna föreställningar om världen, och därmed ser handlingen som i någon mening rationell.
  • Psykologiska experiment talar emot idén att människor har stabila karaktärsdrag. I stället tyder mycket på att vårt handlande bestäms av vilka situationer vi råkar hamna i. En individs moralbegrepp rubbas lätt om hon kastas ut i en för henne ny och moraliskt utmanande situation. Även små förändringar i miljö kan ge starkt utslag i beteende.
  • Hypotesen om den ”tillfälliga ondskan” är pessimistisk: Vem som helst kan under fel omständigheter komma att begå destruktiva handlingar.
  • Å andra sidan kan en positiv lärdom dras: Samhällen där människor behandlas moraliskt anständigt har goda förutsättningar att avvärja terrorism och andra illdåd.

Vad får människor att begå så remarkabla illdåd som en Breivik eller en IS-krigare? Våra gängse svar på frågan är psykologiska försvar mot en alltför hårdsmält verklighet snarare än seriösa försök att förstå, skriver Torbjörn Tännsjö. Vi bör betrakta omvärlden utan hänvisning till vare sig ”galenskap” eller ”ondska”.

Medierna översköljer oss med budskap om en skrämmande, våldsam och brutal omvärld. Vårt regelmässiga svar är att sluta våra ögon och stänga av våra känslor, för att orka gå vidare med våra egna liv. Den känslomässiga reaktionen är begriplig. Men tyvärr ledsagas den av allvarliga kognitiva misstag. Då vi inte orkar engagera oss vill vi inte heller förstå. Det är dumt. Kan vi förstå vår situation bättre kan vi också göra något åt den. Även utan en total inlevelse.

Läs mer Visa mindre