Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Varifrån kommer musiken?

Till vem eller vad är det tacksamheten riktas i ABBA-låten ”Thank you for the music”, undrar Patrik Stigsson i denna text om andlighet. Foto: Camera Press/Heilemann/TT

Under coronakrisen har en debatt om gudstro och bönens kraft förts i media. Debatten åskådliggör den andliga analfabetism som råder i vårt land, skriver Patrik Stigsson. Han menar att om samtalet ska komma vidare krävs att perspektivet vidgas till att omfatta den transcendentala gudserfarenheten.

Av Patrik Stigsson | 23 juni 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd KvartalLästid 5 minSkärmläsarvänlig
I korthet

Den andliga analfabetismen i vårt land har visats under coronakrisen i en mediedebatt om gudstro och bönens kraft.

Debatten utgår från en snäv och traditionell kristen världsbild. Det handlar om den olösbara konflikten mellan religiös tro och vetenskap. Positionerna är låsta.

Ska samtalet komma vidare krävs att perspektivet vidgas till att omfatta en upplevelsedimension, alltså den transcendentala gudserfarenheten.

Frågan kvarstår dock – vem eller vad är det vi tackar för musiken?

Till vem eller vad är det tacksamheten riktas i ABBA-låten ”Thank you for the music”? Är det till slumpen, evolutionen, naturlagarna, fysiken? 

Eller riktar sig kanske tacksamheten till en kraft som förser oss med musik, vetenskap, liv och verkligheten som sådan, i alla dess olika manifestationer? 

Tro på en kreativ kraft

Faktum är att en betydande majoritet av världens befolkning har en levande relation till något som kan beskrivas som en kreativ kraft. De upplever umgänget med den som berikande, inspirerande, tröstande, upplyftande. Många ser den som en följeslagare i livet, en vän som man kan be till och samtala med. 

Läs mer Visa mindre