[email-form language="sv" id=529]

Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Varför trotsar Sverige WHO?

Snart kan han vara på jobbet igen – i Tyskland. Foto: Andreas Gebert/Reuters/TT
Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Ludde  Hellberg | 25 mars 2020
Ludde Hellberg är undersökande journalist och Kvartals vd.
Profil Inlästa texterLästid 1 min Skärmläsarvänlig
I korthet
I stora delar av världen ses Sydkorea som ett föregångsland i kampen mot coronaviruset, med anledning av landets massiva virustestning och framgångsrika smittspårning. Journalisten Ludde Hellberg frågar sig varför Sverige fortsätter trotsa WHO:s uppmaning om att ”testa, testa, testa”.

Den 26 maj 2015 rapporterade WHO att en man i Sydkorea insjuknat i MERS, efter att ha återvänt från en resa på den arabiska halvön. Under den följande sommaren upptäcktes totalt 186 fall av luftvägssjukdomen innan smittspridningen i landet stoppades helt. Det var lärdomar från det här utbrottet som fick Sydkorea att utveckla världens mest omfattande och effektiva struktur för testning och smittspårning av coronavirus, vilken nu blivit avgörande i kampen mot covid-19.

Till dags dato har Sydkorea testat fler än 330 000 personer för det nya coronaviruset – flest i världen i absoluta tal och i toppskiktet vad gäller antal tester i relation till befolkningsmängd. Sydkorea planerar nu att installera ett tjugotal bås på Seouls största flygplats, för snabb Läs mer Visa mindre