Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nytt från redaktionen

Staffan Doppings nyhetsbrev

Staffan Dopping.
Av Staffan Dopping | 28 november 2022
Staffan Dopping är Kvartals poddredaktör. Han leder oftast Veckopanelen.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Liberalernas kulturellt baserade vana att föra ständiga interna strider och samtidigt förse konflikthungriga nyhetsredaktioner med smaskiga läckor har varit i fokus den här veckan. Det slutade i helgen med att Johan Pehrson planenligt valdes till ordinarie partiledare, men hans ord nyligen där samarbetspartiet Sverigedemokraterna omnämndes som ”brun sörja” har av allt att döma lett till ett visst gurgel i regeringsunderlaget.

Och fler interiörer från det liberala partiets insida får vi i Fredagsintervjun, där Cecilia Garme möter förra partisekreteraren Juno Blom, som är bekymrad över hur en del inflytelserika liberaler behandlade Nyamko Sabuni, som ju l

mnade sin post i våras. Även trion i Veckopanelen ägnar en hel del tankar åt alla turer i Liberalerna. Ingen hade särskilt hög tilltro till att det ska gå att förändra partiets kultur, trots att det är vad som rekommenderas i Liberalernas eftervalsanalys som kom i veckan.

Även Centerpartiet tycks ha en del interna strider, eller så är det kanske bara en normal ingrediens i en politisk kandidatgranskning? Daniel Bäckström, landsbygdspolitisk talesperson och en av tre kandidater till att efterträda Annie Lööf har ifrågasatts för sina dröjande, försiktiga svar på temat gå främst i Prideparaden och viljan att viga samkönade par.

I söndags var det dags för det andra avsnittet av Kvartals nya poddformat Djupet. Temat är bevisvärdering i våra domstolar. Varför är det så få av de skyldiga till gängskjutningar som döms? Ställs det orimligt höga beviskrav? Jörgen Huitfeldt dryftar dessa frågor med fyra experter: polisutredaren Anders Karlsson, juridikprofessorn Christian Dahlman, domaren Mirja Högström och advokaten Johan Eriksson. Två av Kvartals lyssnare medverkar också i Djupet.

Veckans texter rekommenderas också: om vilka som är mest skyldiga till klimatförändringarna diskuterar historikern Johan Gärdebo i artikeln Skuldfördelning i klimatets namn, och vår medarbetare Anna Axfors läser med stigande tvivel nya föräldraskapsböcker och upptäcker föräldraforum där man frågar om det är våld att tvinga barnen att borsta tänderna. Man får bete sig dåligt med sitt barn blir hennes slutsats.

I veckans söndagskrönika ondgör sig Ola Wong över den slakt på Luciasångens ålderdomliga poesi som är ett faktum på många håll. Natten går tunga fjät har ersatts av ett slags dagisspråk: Nu kommer någon där, jag vet nog vem det är: Sankta Lucia, Sankta Lucia. Akademiledamoten Horace Engdahl delar Olas upprördhet och lägger en del av skulden på Svenska kyrkan.

Man kan reta sig på mycket, tänker jag och hör för mitt inre Povel Ramels stämma i hans parodi på 70-talets skäggiga trubadurer och protestsångare. Det finns mänskor som är dumma … det finns mänskor som är … snälla. Varje gång vi konstaterar det så är vi aktuella. Åmma säjer.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.