Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Samhälle |

Varför ökar corona­spridningen?

Provtagning på Lidingö, november 2020. FOTO: HENRIK ISAKSSON/TT

Vad exakt är den andra vågen i en epidemi? Och varför är siffrorna över antalet nya smittade mycket större idag än när det var som värst i våras, fastän de intensivvårdade och döda inte alls är lika många? Bokaktuelle vetenskapsskribenten och författaren Henrik Brändén förklarar.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Henrik Brändén | 11 november 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 9 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Under hösten har epidemin med covid-19 drabbat Europa och Sverige med full kraft igen. Vi befinner oss mitt uppe i en andra våg. Antalet nya fall som upptäcks ökar snabbt, och med några veckors fördröjning ökar också antalet intensivvårdade, följt av antal döda.

Tittar man på siffrorna ser man i och för sig att andelen av de smittade som behöver intensivvård är mycket mindre idag än den var i våras. Många har frågat mig om det skulle kunna bero på att viruset muterat, och blivit mindre aggressivt. Men så är det inte.

Viruset muterar i och för sig hela tiden.

Viruset muterar i och för sig hela tiden. Åtskilliga forskargrupper följer därför och analyserar de nya mutationer som dyker upp noga, just för att leta efter förändringar som påverkar hur aggressivt viruset är. De har inte hittat några tecken på att de virus som nu cirkulerar skulle vara mindre aggressiva.

Läs mer Visa mindre