[email-form language="sv" id=529]

Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Varför avstå från det goda bara för att man inte kan göra det bästa?

Sedan 10–15 år tillbaka är det ordentligt uppstädat runt marknadsföring av antidepressiva läkemedel, skriver psykiatern Markus Heilig. Foto: Unsplash

Varför ifrågasätts medicin bara för att det handlar om psykiatri? Antidepressiva mediciners förmåga att reducera plågsamma och invalidiserande symtom är större än vad vi tidigare trott, skriver psykiatern Markus Heilig i en replik i artikelserien Det antidepressiva Sverige.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Markus Heilig | 10 februari 2023
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 8 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Varför ifrågasätts medicin bara för att det handlar om psykiatri?

Åsa Nilsonne och Johan Bengsson har i en serie texter i Kvartal debatterat nyttan och riskerna med depressionsläkemedel. Båda är läkare. Därför borde de vara bekanta med hur läkemedel vanligtvis utvärderas. På grund av frågornas höggradigt tekniska natur finns idag en bred internationell samsyn om värderingen av nytta–riskbalansen. Evidensvärdering av kliniska effekter behöver utföras av expertmyndigheter. I Sverige görs den av Läkemedelsverket och Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU). Den som anser att depressionsläkemedel bättre värderas genom debatt på kultursidor behöver förklara varför.

Läs mer Visa mindre