”Man måste kunna ställa upp på Centerpartiets värderingar om man ska representera Centerpartiet. Om man har haft samröre med en högerextrem organisation och inte talar om det, då fungerar det inte.”

Centerns partisekreterare Michael Arthursson till TT om partistyrelsens beslut i onsdags att utesluta partiets lokala toppkandidat på riksdagslistan i Göteborg, Mikail Yüksel. ”I går (tisdag) fick vi kännedom om att han har en mycket starkare koppling till den högerextrema organisationen Grå vargarna än vad vi tidigare haft kännedom om,” förklarar Arthursson. Detta är något som motsägs av en ljudupptagning som Göteborgs-Posten tagit del av där Yüksel själv berättat om sin bakgrund för en chefstjänsteman på Centern. Denne ska dock inte ha sett några problem med Yüksels kandidatur utan säger tvärtom på ljudupptagningen att ”[h]ar vi bara koll på det så skulle jag säga att det inte är något problem att kandidera, egentligen skulle ju det här kunna vara en styrka”. Yüksel var fram till i onsdags Göteborgscenterns vice ordförande. 

En annan kandidat som precis avslöjats för agerande i strid med sitt partis värdegrund är Liberalernas Muhammed Khorshid som kandiderar till kommunfullmäktige i Malmö. I ett Facebookinlägg har han som del i ett samtal med en känd islamist kallat armenier och judar för ”orena oäktingar”. Trakasserier mot judiska svenskar i just Malmö har tidigare uppmärksammats flera gånger, även internationellt. Khorshid själv säger till Kvällsposten att han ”brukar demonstrera mot antisemitism”. Liberalerna i Malmö har för samma tidning uppgett att man kallat till ett möte.